TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om föreningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frögruppen  
  Lökgruppen  
  Recensioner  
  Fototävlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

Album och rapporter för året 2008

På den här sidan samlar vi raporter från olika aktiviteter och programpunkter samt länkar till sidor med äldre rapporter från vår verksamhet. 


Uppdaterad 081129


Kransbindningskvällen, 26 november.


Det blev julstämning i Naturens Hus när drygt 20 vänner samlades för att binda julens första kransar.
Entusiasmen var stor och Marina Rydberg, som hade förberett med klippta kvistar och blad av allehanda slag, lotsade alla suveränt fram till härliga resultat.

Klicka på bilden för fler bilder!

 

Uppdaterad 081007

Två trädgårdar i Närke!

Det var nöjda vänner som den 20 september upplevde Örebro stadspark och Karlslunds herrgårdsträdgård!
Stadträdgårdsmästare Lars-Erik Krafve hade all anledning att stolt förevisa den vackra, väldisponerade och imponerande stadsparken - ”något nytt och annorlunda bakom varje dunge”, som en av deltagarna uttryckte det!
Efter välbehövlig lunch i parkens restaurang, fortsatte färden till Karlslund, kungsgård med anor från Vasakungarna. Här berättade trädgårdsmästare Monica Christiansson medryckande om ambitioner att återskapa den historiska trädgården.
En längre redogörelse om resan finns i Vinterbladet.
Här kan du se på alla bilder från utflykten – klicka på bilden.
 

 

Uppdaterad 081007

Höstlov i Bergianska trädgården

höstlov2008 Främmande frukter – se, måla och lär dig mer om exotiska frukter
under höstlovet. Fascinerande och lockande frukter närstuderas och målas av. Tillsammans skapar vi ett eget unikt fruktträd.
Välkomna till Edvard Andersons växthus under vecka 44, 27-31 oktober mellan kl 14-15.

Aktiviteten är anpassad för barn 6-10 år i förälders sällskap.
Entré: Två barn gratis med betalande vuxen.

 


Klicka på bilden för att se alla bilder från festen.

Uppdaterad 080914

Fin höstfest   
Gröna förkläden syntes överallt på Bergianska trädgårdens höstfest den 7 september. Vännerna ställde som vanligt upp med sortering och försäljning av lökar från vårens granna löktrappa, kakbak och boklotteri mm. Redan under festens första timmar var det mesta slutsålt: de rostade grönsakerna, lökpåsarna och boklotterna. Och de lyckliga vinnarna till den fina korgen med höstläckerheter kunde avtåga. Försäljningen inbringade 13.298:- vilket säkert kommer att synas i form av blomsterprakt i trädgården nästa år  Stämningen mellan de aktiva vännerna var glad och god, och som belöning efter slutfört värv kunde vi bekanta oss med de andra ståndens utbud och förvärva både kunskap - och produkter: äkta bergiansk honung, ekologiska grönsaker och krispiga äppel. 
 
Uppdaterad 080628
 

Årsmötet 2008, den 11 juni. 

Efter en tid av vackert sommarväder drabbades Bergianska trädgården av kallare vindar och häftiga regnskurar. Det var oroliga timmar före årsmötet om vi skulle klara oss från ovädersskyarna, men det gick – nästan helt!!
På terrassen utanför Naturens hus och nedanför det 100-årsfirande Tornet samlades vi med i fjärran, hotfulla svarta moln över Hagaparken. Sextio vänner hade anmält sig till årsmötet. Några av oss - Marianne, Johan, Birgitta, Eva, Jaro och Annika - träffades före mötet och tillredde bagetter på löpande band under angenäm samvaro.
Kl. 18 sken solen, alla hade bänkat sig i en halvcirkel på terrassen, och mötet öppnades. Undertecknad valdes till ordförande, Nils-Erik till sekreterare och två justeringsmän röstades fram – Kaija Eistrat och Cleive Hornstrand.

Efter att ha hört Birgitta Bremer uttrycka trädgårdens tacksamhet över Vänföreningens bidrag och vidare tala om trädgårdens behov av medel, godkände årsmötet styrelsens förslag till disposition av årets medel sålunda;
SEK 75.000 till fortsatt stöd till Trädprojektet, SEK 20.000 till Edvard Andersons växthus att renovera underlaget i California-delen och SEK 15.000 till inköp av en tranportcykel att användas i trädgårdens arbete.
Årsmötet beviljade därefter styrelsen ansvarfrihet.
Omval skedde av i tur avgående medlemmar i styrelsen. Dock hade, högt värderade och aktiv sedan föreningens grundande, Henni Wanntorp avsagt sig omval. Karin Martinsson invaldes på 2år som suppleant.
Revisor Elisabet Björkman hade också avsagt sig omval. Här valdes suppleanten sedan många år, Monica Dahlström, till ordinarie revisor med Magnus Håkansson som suppleant.
Som tack för allt sitt arbete i Vänföreningen utsåg årsmötet Henni Wanntorp till hedersmedlem.
Även Elisabet avtackades för mångårigt revisionsarbete i Vänföreningen. Elisabet fick en bokgåva.
Nu avslutades årsmötet och vännerna intog välbehövlig dryck och föda!
Åsa Stjerna inledde mycket uppskattade gruppvisa guidningar i Tornet. Åsa är sedan många år konstnärligt verksam i Tornet på somrarna. Tornet byggdes 1908 på uppdrag av dåvarande föreståndaren Veit Wittrock som förvaringsplats för kottar och frön. Än i dag är inredningen till stor del ursprunglig! Statens Fastighetsverk förvaltar numera byggnaden. 
 

/Ulla Tandberg 


 

Uppdaterad 080611

Vinnarbilden i fototävlingen

Alla bidrag till tävlingen  hittar du i  fotoalbumet - stort grattis till vinnaren!

 Fototävling 2008

Uppdaterad 080510

Rapport från en växtmarknad

Den 10 maj 2008 höll Trädgårdsamatörerna och Bergianska Trädgårdens Vänner en gemensam växtmarknad innanför granhäcken i trädgården. Det var 25–30 försäljare som sålde (vanligen) självuppdragna plantor till ett stort antal besökare. Där fanns ett brett utbud med många fina växter – vissa rena rariteter – till bra eller rent av sensationella priser. Vädret var strålande – ett förebud om den soliga sommar som skulle komma att lysa över oss – och kafeterian i Orangeriet överträffade sig själv med morotskakor och pajer. Det var första gången Trädgårdsamatörerna och Vännerna hade ett gemensamt arrangemang av detta slag, men försöket kändes så lyckat att vi genast kom överens om att slå våra påsar ihop även nästa år. I sanningens namn får väl erkännas att Trädgårdsamatörerna har stor vana vid att arrangera fina växtutställningar och växtmarknader medan Vännerna är rena nybörjare.
Lite synd var det att så få från Vänföreningen passade på att sälja några plantor – faktiskt var jag alldeles ensam om den saken, men jag fick enastående hjälp av Marina Rydberg och Ulla Tandberg i styrelsen. Många Vänner hade också hörsammat kallelsen och var på plats som köpare. Eftersom det var första gången jag deltog som säljare på en växtmarknad var jag ganska nervös innan. Hade jag verkligen något att sälja och visste jag tillräckligt mycket om mina plantor? Om det skulle vara så att ni andra har avstått för att ni inte vet hur man gör eller tror er kunna klara av det, så läs vidare! Här får ni nu veta vad ni ska tänka på, så att vi kan bli fler nästkommande år. Jag hade missat hälften – men därför vet jag också att man inte behöver vara någon växtexpert eller ha en stor marknadsvana för att ha en trevlig dag. Och få ganska mycket sålt.

Planera!
E
tt år i förväg - Nu till sensommaren och hösten kanske du delar perenner, tar sidolökar eller rotstockar? Måhända lyckades perennsådden i våras alltför väl så att där finns krukor som väller över av plantor som borde gallras och planteras om? För att inte tala om alla felplacerade självsådder. Har du hållit på med din trädgård ett tag händer det nog att du känner att alla nya växter inte får plats. Möjligen har du rent av tröttnat på en del av dem? Här har du en skattkammare att ösa ur. Sätt överblivna plantor i enkla behållare (ursköljda mjölkkartonger duger utmärkt med hörnen avklippta nedtill, billiga hinkar om det är något stort) och ställ dem i skymundan till nästa år, om det inte blir något i höst. De som verkligen går in för det här trycker dessutom ner bitar av svartvinbärskvistar och andra lättrotade sticklingar i jord i samband med beskärningen.

En månad i förväg - Nu är det dags att bestämma vilka växter du ska ha med, så att du kan ta fram dem eller rent av gräva upp och kruka dem. De behöver inte ha rotat sig – jag anförde som ett säljargument att de ju inte behövde planteras ut direkt utan kunde växa i krukan (mjölkpaketet) några veckor. Du behöver alltså inte börja ett år i förväg. En observation var att det som blommade på marknadsdagen gick allra bäst. Jag avstod från att ta med mina röda gullvivor och dubbla vitsippor för att de hade blommat ut för tidigt på grund av värmen. I år har jag därför försökt ta foton på sånt som blommar vid fel tillfälle. Men man kan kanske överväga att ta in en del plantor i värmen för att skynda på blomningen – det var tydligt att en del förfarna växtsäljare hade gjort så. Välkända växter går bra ändå förstås.

En vecka i förväg  - Det börjar bli hög tid att märka plantorna med namn på en pinne eller en etikett. Om man nöjer sig med ett standardpris på ”normala” plantor kan priset stå på en skylt på bordet, som också kan ange att vissa stora eller rara växter är dyrare. Då kan man avvakta med prissättningen till dess man är på plats och ser vad de andra tar. Den som är ovan kan behöva underrätta sig om den allmänna prisbilden på det sättet. För det ändamålet, liksom för mycket annat, är det guld värt att vara två vid bordet. Därför bör du nu också städsla någon som kan lösa av dig eller hjälpa till. Om kamraten inte vet så mycket om växter får ni träna lite. Du måste dessutom se till att du har ett eller två bra bord, lådor att frakta plantorna i och något slags skydd mot sol eller regn. Dessutom behöver du rejält med växel, ett antal plast- och papperskassar samt saft och/eller kaffe och ett par goda smörgåsar.

Dra ner på kraven!
Jag hade inga avancerade växter och bestämde mig för att som bas i sortimentet ta sådant som jag visste att min väninna Monica O. skulle vilja ha, det vill säga Växter Som Alla Kan Klara. Det var stora jätterams med hängande klockor, höstanemoner i två färger (som fick beskrivas i ord förstås), penningblad som fått rota sig och vällde över kanten till sina krukor, blommande vinca, sandoxalis och rosenkvitten. Dessutom hade jag med mig några små pionplantor som jag inte visste något namn på, för moderplantorna har växt på landet sedan jag lyfte dit dem från min svärmors gamla trädgård för trettio år sedan. Alla accepterade att man presenterade dem som ”en skär gammal pion från Östra Vreta”. Lite dansk rabarber med genomfärgade rubinröda stjälkar hade jag också, och några byttor taklök av skilda slag. Absolut inga märkvärdigheter alltså, men så gott som allt gick åt.

Missa inte festen!
Visst är det ändå så att mycket av det roliga med en växtmarknad är att få gå runt och göra fynd eller åtminstone äntligen hitta den där växten som man åtrår men som aldrig finns i plantskolorna. Och det kan inte hjälpas att man är ganska handikappad om man måste stå vid sitt eget bord hela tiden. Detta är en av de viktigaste anledningarna till att man bör vara två. Ändå får man nog räkna med att man inte hinner köpa så mycket som man brukar. I början är det ofta en väldig rusch, så att båda behövs och det är ju just då man missar den dubbla vita Trillium som man skulle ha ruinerat sig på annars. Man får trösta sig med att man i stället har dragit in lite pengar som man med gott samvete kan spendera på nästa marknad.

Sammanfattningsvis: Det var lätt och roligt trots att jag saknade all erfarenhet. Jag är säker på att många Vänner har fantastiska tillgångar i överskottet i sina trädgårdar. Kom med dem till marknaden i Trädgården nästa år så hjälps vi åt!

/Annika Brickman


 

Uppdaterad 080412

Besök på Slottsträdgården Ulriksdal

Vi var ett tjugotal Bergianska trädgårdens vänner som var med på en visning av Slottsträdgården Ulriksdal. Bo Rappne som är den drivande själen bakom trädgården var vår guide. Han berättade att trädgården vill erbjuda en helhetsupplevelse, där personlig service och kunskap går hand i hand vackert inramat i en luftfylld miljö. Allt för att väcka inspiration och experimentlusta.

Läs mer i sommarbladet!

 

  Uppdaterad 080312

Trädklippningen den 8 mars

Det var en kall blåsig mars-dag då ett antal av Vänföreningens medlemmar samlades i trädgårdens genbank och under ledning av Annika Langsten återigen fick en gedigen information om hur man beskär fruktträd. Att intresset för att lära sig mera om denna ädla konst är stort fick jag tidigt klart för mig då många fler ville vara med än det bestämda antalet 20 deltagare. Att Annika valde rätt antal blev tydligt då blåst, kyla och störande tåg gjorde att vi stod tätt intill varandra för att ha en chans att kunna höra alla visdomsord som strömmade ur Annika. Det hade inte gått att vara flera.

Efter detta vidtog uppvisandet av en del bra redskap att användas vid klippningen, sågar med japanska klingor (slipade åt ett håll så sågen bara arbetar vid tillbakadragandet), sekatörer och stege. Utöver detta behövs bara kunskapen om hur man ansar träden – detta "bara"!

Första frågan: Måste man klippa träden?

Ja, blir nog svaret eftersom vi strävar efter att få kraftiga träd i rimlig storlek som orkar bära upp frukt av bra kvalitet. Detta kan uppnås via flera olika knep, t ex då vi hittar balans mellan tillväxt och fruktsättning, ljus och sol in i trädet resp att vi förhindrar skadeangrepp.

På frågan "när" kom Annika in på sommar- eller vinterklippning. Sommarklippning (JAS-månaderna = juli, augusti eller september) befrämjar bl a fruktsättning följande år medan vinterklippning stimulerar tillväxt. För stenfruktträd bör klippningen ske efter att frukten skördats på hösten.

"Var" klipper man när man ska ta bort eller avkorta en gren? Annika kom in på årsskott, bladknoppar och blomknoppar respektive vad olika väderstreck innebär för ett träd. Om du vill att trädet ska växa mera åt ett visst håll ska du tänka mera på tillväxtbeskärning åt det hållet. Om du vill vrida trädet eller en viss gren så bind upp grenen på sommaren då allt är mjukt i veden – på vintern riskerar du att grenen bryts av.

"Hur" man klipper om man vill öka fruktsättningen kom Annika också in på genom att berätta om sporrbeskärning som stimulerar till att ge flera blomknoppar. Sedan kom vi också in på grenvinklar och byggandet av grenar i olika våningar – framför allt om man har ett ungt träd som ska formas.

Annika berättade om vattenskott som växer ut direkt från stammen efter beskärning av kraftiga grenar. De ger sällan upphov till bra grenar. Ska de bort så tar man hela, ej en del av skottet. Men där bör man akta sig för att ta alla vattenskott på en och samma gång, trädet tar då krafttag för att kompensera detta bortfall genom att bilda nya sådana.

Annika drog sig inte heller från att klättra upp i ett äppelträd och stående där tog hon emot våra anvisningar om hur det skulle klippas. Blev svaret ett som hon inte önskade fick vi bra förklaringar för det. Utmärkt grepp, Annika!

Deltagarna var frågvisa och fick många och bra svar samt avtackade naturligtvis Annika med en varm och kraftig applåd. Applåden tjänade två syften – vi behövde värma oss, men alla var överens om att Annika var väl värd den.

Ett hjärtligt tack, Annika, vi kommer igen. Nu vet vi vem vi ska fråga om resten som vi glömde när vi stod runt dig.

/Nils-Erik Svensson 


 

Uppdaterad 080213

 Låt grönsakerna blomma  

Yanan Li, utbildad i Kina i den gamla traditionella konstform, visade oss hur man gör vackra konstverk av  vanliga grönsaker. Vi försökte efter bästa förmåga att göra likadant. Här kan du se några bilder från denna inspirationsrika kväll. Du kan själv försöka göra några av de enklaste konstverken. 

 

Uppdaterad 080203

Information från trädgården
Lite i senaste laget meddelar vi att granhäcken kommer att klippas med start v 6. Det är Astrid Fyhr och Paul Möhlenberg som kommer att klippa. Trädgården har via konsultation av Rune Bengtsson (SLU/Alnarp), Per-Ola Fritzon och John Dormling  (landskapsarkitekt) fått instruktioner om hur man bör sköta en granhäck. Alla tre har stor erfarenhet av beskärning av träd och buskar.

Vi kommer att följa deras råd som innebär följande:

  • en granhäck ska under sina första år klippas i sidled för att öka antalet sidogrenar och därmed blir tätare och stadigare.
  • en granhäck ska ha en svagt lutande sidor med bredare bas, vilket medför att grenarna längst ner inte skuggas av de ovanför.
  • en grankvist kan klippas så länge det är gröna barr på den, då stimuleras nya sidoskott. Grenar utan gröna barr utvecklar inga nya skott.

Vår granhäck behöver klippas ganska rejält för att uppnå dessa kriterier och det kommer att synas! I gengäld får vi se fram emot en granhäck som ska hålla i många år utan att bli för stor och yvig.

Staketet runt häcken kommer också att ersättas av ett nättare staket som placeras närmare granarna för att med tiden döljas av den växande häcken.


Uppdaterad 080109

Mandeldikten av författaren med pseudonymen Brux:

Hon kom över ängarna vid Sjugare by,
hennes anletsdrag var vackra som mandelblommans hy.
Hon provat alla medel från Nivea till Chanel,
och salvan från armén som hon satt på sig varje kväll.
Men aldrig att hon funnit ett skönhetsmedel som,
var lika bra som saften man får från mandelblom.

 

Tidigare album: 2007