TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om föreningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frögruppen  
  Lökgruppen  
  Recensioner  
  Fototävlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

Album och rapporter 2010

På den här sidan samlar vi raporter från olika aktiviteter och programpunkter samt länkar till sidor med äldre rapporter från vår verksamhet. 

 


 

Uppdaterad 101127

Fototävling 2010 - Vatten

Fototävlingen är avgjord, grattis till alla vinnare!  

foto2010_1

 

1: pris

Sten Ericsson - Japanska dammen

Intensiv stämningsbild med djup och känsla för komposition. Man riktigt hör den lilla bäckens porlande vatten.

 

foto2010_2

2: pris

Marie Kårsjö - Våtmarken

Den nya vattenspegeln i Bergianska visas i färgsprakande kvällsstämning.


 
foto2010_3

3: pris

Willi Reichhold - Kvällssol

Spännande reflexer av sol och Victoriahus i stilla vatten.

 

 
foto2010_4

4: pris

 

Charlotte Koroschetz -  Nybadad and

Påpassligt fångad ögonblicksbild – se hur andens kvällsdopp speglar sig i krusningar på vattnet!

 

 
foto2010_5

5: pris

Marie Kårsjö -
Vit trolldruva

En vacker bild som väcker fantasi hos barn och vuxna. Utmärkt skärpa och djup.

 
foto2010_6

Hedersomnämnande

Bengt Valdemarsson - I klippartagen

Roligt fångad bild av vasskärningen kring Bergianska trädgårdens vatten.

 

  Se alla bilder i webbalbumet

Uppdaterad 101127

Kransbindning 23 november

Så var det dags igen! 
Den populära Kransbindningen samlade 26 förväntansfulla vänner i Naturens Hus en råkall novemberkväll. De flesta var med för första gången - några var trogna ”återbindare”.
Till kvällen hade Marina Rydberg samlat stora fång av olika växtmaterial – delvis inköpta, delvis insamlade från trädgården.  Det var idegran, tall och cypress, lingon- och blåbärsris - det var järnek, kryptomeria (barrträdsart i familjen cypressväxter), murgröna och olivblad - små färggranna bärkvistar och andra dekorativa detaljer att pryda kransarna med. Med stor iver tog sig alla vännerna verket an – entusiastiskt , klokt och informativt ledda av trädgårdsmästare Marina. Vid kvällens slut kunde stolta deltagare vandra hem med vackra egentillverkade julkransar!

/Ulla Tandberg

 

Uppdaterad 101111

LJUSFEST KRING BRUNNSVIKEN – söndagen den 7 november

 

Ljusfest2010

Ljusfesten genomfördes i ett perfekt väder den stjärnklara kvällen söndagen 7 november mellan kl. 17 och 19. På Haga-sidan uppfördes ett litet skådespel på pelousen vid Koppartälten, men före det befann sig musikerna ute på vattnet i en liten elbåt. Saxofon, kohorn och kulning (höga lockrop som användes på fäbodarna förr i världen) hördes över den spegelblanka vattenytan. Längs stränderna brann eldar och marschaller. Elbåten avhämtade passagerare från Bergianskas brygga för överfart till Haga.

På Bagges udde i Bergianska trädgården flammade elden i ett fyrfat och lockade till sig vandrare i natten. Ulla Tandberg serverade varm korv från grillgallret och barnen tyckte att det var jättespännande att kravla bland de stora strandstenarna i mörkret. Då och då rullade långsamma svallvågor in. Ute på viken rörde sig de olika klubbarnas båtar med fastmonterade facklor – några kajaker från Kanotklubben lockades till stranden där varma korvar langades över till paddlarna.

Föreningen Haga-Brunnsvikens Vänner, som står för arrangemanget, planerar att genomföra en Ljusfest också nästa år.

/Stina Bäckström


Uppdaterad 101022

Het höst - utställning om chilipeppar med fler än 100 sorters chiliplantor

Het höst 2010

Under oktober arrangerade Bergianska trädgården, tillsammans med Svenska Chilepepparföreningen, en utställning om en av världens populäraste smaksättare. Utställningen pågick i två veckor och lockade många besökare som även bjöds på små smakprover.

Den 14 oktober samlades tretiotal vänner för en guidad visning av utställningen. Kaili Maide och Gunvor Larsson berättade och visade runt bland de hundratals chilipepparplantor, den ena vackrare än den andra. Sedan fick vi smaka på tre olika anrättningar med chilipeppar, bl. a en kola som var smaksatt med världens starkaste chili.

Under utställningen bemannades kassan av medlemmar i vår förening. Hjälpen blev mycket uppskattat av personalen i trädgården.


Uppdaterad 101023

125 år i Bergianska trädgården - Rundvandring 23 september

Vi var ett 40-tal medlemmar från Vänföreningen som samlades vid Institutionsbyggnaden för att delta i vandringen. Birgitta Bremer började med att peka ut den första byggnaden som uppfördes när Bergianska flyttade hit ut för 125 år sedan, s.k. ”Kasten” är ett till hälften nedgrävt växthus för vinterförvaring av ömtåliga växter – viktigt för den förste Professor Bergianus, Veit Wittrock, när det gällde att få igång odlingarna. Sådant får man veta när man deltar i en tvärvetenskaplig rundvandring i Bergianska trädgården!

Vandringen avslutades på höjden ovanför den nya våtmarken, i skuggan av Tornet. Där hade vi en utmärkt utsiktspunkt från vilken man såg inte bara våtmarken, utan också den nya gångstigen från tågstationen. Något man funderar på idag är hur den nya sydligare entrén ska utformas så att besökarna inte får en känsla av att komma in bakvägen. En tujahäck håller redan på att växa upp som insynsskydd mot arbetsgården.

Att Bergianska trädgården är stadd i ständig omvandling och utveckling står klart för oss som deltog i den intressanta rundvandringen.

/Stina Bäckström


Billbäcksresan 21 augusti 2010

Efter två artiklar i medlemsbladet var förväntningarna stora inför föreningens resa till Billbäcks plantskola. Klocka 9 avgick bussen med 34 nyfikna medlemmar mot Svärtinge utanför Norrköping. Vädrets makter var den här gången på vår sida, skurarna träffade bara bussen och solen sken på oss när vi var ute.

I Svärtinge välkomnades vi av Claerens Jacobsen och Ingvar Billbäck som berättade om plantskolan och guidade oss runt. Under dagen anslöt även två andra medlemmar i Billbäcks familjen – Christina Delsol och Anders Billbäck. Vi fick mycket tid att vandra i den underbara visningsträdgården och handla i plantskolan innan det var dags för en lätt lunch i Villa Flora café och visningen av trädodlingarna.

Efter en kort busstur till Norrköping fick vi beundra Kaktusparken under entusiastisk och kunnig guidning av Stig Hellerström. Sedan tackade vi till Ingvar Billbäck för det trevliga och professionella mottagande som vi fick av honom och hans familj och styrde kosan tillbaka mot Stockholm.  


 

Uppdaterad 100619

Årsmöte 2010

Den 14 juni var det dags för årsmöte i vår förening. Vädrets makter visade sig vara på vår sida och solen sken på oss där vi satt utanför Edvard Andersons växthus. Ulla Tandberg ledde oss snabbt genom alla fasta programpunkter:

 

  • alla styrelsemedlemmar valdes om, liksom revisorer och valberedning - den nya styrelsen har samma sammansättning som föregående år.
  • årsmötet beslöt att årets gåva till trädgården skulle uppgå till SEK 100 000 avsett till det prioriterade trädprojektet.
  • Birgitta Bremer redogjorde status i trädprojektet och beskrev arbetet med den nya skyltningen i trädgården
  • Vänföreningen och Bergianska trädgården fick en gåva av Helmuth Benedy i form av ett bildspel med bilder från trädgården
  • Eva Valenta redogjorde för den senaste fototävlingen med temat ”Vinter i Bergianska” och presenterade de fyra pristagarna som fick välja var sin trädgårdsbok

Sedan var det dags för den traditionella picknicken och till slut presenterade Birgitta Bremer den nya entrén och arbeten med den nya vårmarken.


Uppdaterad 100619

 

 

Fototävling 2010 - Vinter i Bergianska

Fototävlingen med temat Vinter i Bergianska trädgården är nu avgjord och fyra pristagare tog emot sina priser på årsmötet - ett första pris till Lotta Kjellberg och tre stycken andra pris till Anders Bauer, Kristian Björk och Sten Ericson. Vi gratullera all vinnare!

 

1.a pris - Eftermiddagssol av Lotta Kjellberg

Eftermiddagssol
En välkomponerad vinterbild! Den upptrampade gångstigen i kritvit djupsnö – solgnistrande kyla i eftermiddagens släpljus – iskall grottvägg. Vinterkyla förstärkt av skidspår på Brunnsviken!

2: pris - Italienska terrassen av Anders Bauer

Italienska terrasen
Vilken otrolig bild: fotografen har lyckats fånga både tallens majestätiska karaktär och rimfrostens fina detaljer i vart barr.

2: pris - Gräs i motljus av Kristian Björck

Gräs i motljus
Elegant och läcker bild – rimfrostnupna grässtrån i motljus och vinterskrud vid Japanska dammen.

2: pris -  Islyktan av Sten Ericsson

Islyktan

Glasklart! Mycket vackert med ljusspelet i glaset mot vinterhimlen 


Uppdaterad 100515

Syren

Toves funderingar

Hej vännerna.
Just nu så luktar hela Österskär av syrenernas doft. När man kommer med Roslagsbanan hem från arbetet och stiger ut trött. Syrendoften bara omsluter en. Snart så står alla de stora häckar och träd i full blom.  Men den tiden är ack så kort. Den 14 juni börjar min semester, så årsmötet blir en perfekt början på 7 veckor ledighet. Och friheten att åka till Bergianska. Vandra omkring med kameran olika tider, olika väderlekar och se vad trädgården visar mig.


Vänliga hälsningar Tove Hafstad

 

Uppdaterad 100515

Växtmarknad och växtutställning

 

Lördagen 15 maj var det växtmarknad och växtutställning innanför granhäcken  i Bergianska trädgården som arrangerades av Trädgårdsamatörerna. Vädret var på vår sida och det var många som kom till Bergianska för att handla växter och njuta av det fina vädret. Vännerna hade tre bord med växter och knölar, här en kommentar som sammanfattning av dagen:
" ..., det gick faktiskt ganska uselt. Men jag kunde kompensera med att tröstköpa lite. Till makens förvåning kom jag hem med mer växter än jag hade med mig ut samt illröda underarmar och axlar. Inför nästa år ska jag faktiskt se till att ha blommande växter med mig. Man får ta in dem en vecka om det är kallt som i år. Eller ha bilder!  ..."
Jag han intyga att det var kul att vara med och hoppas att fler vänner ställer upp nästa gång!

/Eva Valenta 

 

Uppdaterad 100501

Ikebana kväll

ikebanaIkebana handlar om samspelet mellan himmel, jord och människa – med blommor som uttrycksmedel! Detta lärde oss Yen-chin Chen då 15 damer samlades i Orangeriet en kall aprilafton och med egna händer fick göra ett arrangemang med kvistar och blommor. Högst sträcker sig den gren som symboliserar himlen, medan tre låga blommor vid grenens fot är jorden.
Allt är noggrant föreskrivet med bestämda regler för hur långa kvistar och blommor ska vara, vilken lutning de ska ha i förhållande till varandra, var kenzan, ”igelkotten”, som man sticker in stjälkarna i, ska stå på fatet (ALDRIG i mitten!) osv  osv. 
Det blev en intressant afton och ikebana eller ”konsten att arrangera blommor”  var mycket inspirerande.
Se alla bilder från kvällen
/Stina Bäckström


Uppdaterad 100428

Hej vännerna.

Sitter här på morgonen och filosoferar över alla pelargonerna som tar mycket plats,
Och alla frön som kommer upp. Väntar på värmen. Den inglasade balkongen blir något för kall på nätterna.
Nu sedan den nya stationen är färdig har jag varit mycket oftare i Bergianska.
Var där den 3 apr. och fotograferade. Vår och vinter på olika plattser.
Isen låg kvar på vattnet. Och här och var låg det snö högar. Mycket ljus, skuggor och former. Ett stycke förbi Victoria huset blommade hela slänten med Vintergäck. Där surrade bina  som en hel bikupa. Vid Institutionsbyggnaden blommade krokusen och fjärilarna flög.

Tove_1
 
Vilken tur jag hade kameran med mig.                                     

 Vänliga hälsningar Tove Hafstad  


2009

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävlingen - Människor i Bergianska

 2008

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävlingen - Vår i Bergianska

Fototävlingen - Höst i Bergianska


2007

Rapporter från olika programpunkter under året