TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om föreningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frögruppen  
  Lökgruppen  
  Recensioner  
  Fototävlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

Album och rapporter för året 2009

På den här sidan samlar vi raporter från olika aktiviteter och programpunkter samt länkar till sidor med äldre rapporter från vår verksamhet. 

Uppdaterad 091202

Jul2009

Den populära Kransbindningen har gått av stapeln!
Ivriga vänner skapade sina egna julkransar en regntung novemberkväll under ledning av trädgårdsmästare Marina Rydberg.
Det var stor förväntan och hög stämning i Naturens Hus när Marina demonstrerade konsten att binda en krans. Var och en fick en stomme, en ståltrådrulle och klippta kvistar av allehanda busk- och trädslag. Det gällde att lyssna och hålla fingrarna rätt när barr-, en- och busk-ris  skulle dras åt på plats. Det lyckades fint och glada vandrade alla hem med sina alster!

/Ulla Tandberg

 

Uppdaterad 091008

 Regntung Tåkern-helg, 3-4 oktober

 Det var 27 tappra vänner från Bergianska Trädgårdens och Riksmusei Vänner som trotsade helgens dystra väderleksutsikter och begav sig per buss ner mot Östergötland, Omberg och Tåkern. Vårt huvudmål var fågelskådning vid sjön Tåkern, där vi förväntade oss höstflyttande mängder av gäss, tranor, starar och andra fågelarter.
Med den mycket kunnige och väl förberedde Jens Wahlstedt hade vi den bästa av guider. Vi underhölls under färden med intressant information om landskapets spännande medeltidshistoria från 1100-talet och framåt, liksom modern historia i form av insatser för att bevara en av Sveriges förnämsta fågelsjöar – Tåkern.
Tåkern är sedan 1975 ett naturreservat, förvaltat av Länsstyrelsen och bekostat huvudsakligen av Tåkernfonden WWF och Naturvårdsverket.
Pga det nyckfulla vädret anpassades våra stopp till himlens utseende.  Kultur och fågelskådning alternerades! Vi besökte tre av Tåkerns fågeltorn – det nya vassklädda vackra Glänåstornet,  Hovtornet och skådeplatsen vid Väversunda-maden. Trots att bifogade bilder visar regntrotsande skådare, hade vi flera gånger tur att hamna mellan skurarna och fick då och då uppleva att molnen skingrades och att horisonten lystes upp av sol. Den lilla skäggmesen fick vi inte se, men däremot många andfåglar, mängder av sothöns – stora flockar av tranor, sädgäss och grågäss - liksom flera kärrhökar svepande över vassar och fält på jakt efter föda. En höjdpunkt var när vi vid flera tillfällen spanade in ett antal havsörnar som mäktigt och bredvingat rörde sig i skyn.
Söndagsmorgonen började med en mycket vacker färd längs Ombergs branta Vätternkant, genom det artrika skogs- och naturlandskap som i dag förvaltas som ekopark.
Vi besökte Vadstena, beundrade tornsvanen på Svanhalskyrkan, stannade vid Rökstenen och vandrade i den magiska ruinen vid Alvastra kloster. Här beundrade vi området med den gamla klosterträdgården som välhållen bjöd på tidstypiska kryddväxter och träd - valnötsträd, mullbärsträd och gamla svenska äppelsorter. En ask och en alm inramade klosterruinen och förde för en av vännerna hädiska tankar till den nordiska mytologins Ask och Embla!!
Övernattade gjorde vi utmärkt på Sveriges äldsta vandrarhem – Stocklycke vandrarhem.
Elsa Wicklund hade lagt ner ett stort arbete på att samla och förse oss med kartor och broschyrer över de områden som vi besökte.
/Ulla Tandberg
  

 

Uppdaterad 090911

 Fin höstfest  

Gröna förkläden syntes överallt på Bergianska trädgårdens höstfest den 6 september. Vännerna ställde som vanligt upp med sortering och försäljning av lökar från vårens granna löktrappa, kakbak och boklotteri mm. Den här gången serverades en chilligryta med vitlöksbröd samt olika bakverk och den populära äppelmusten.

 

frescati2009

Frescati station 29/6 2009:

Bild: Ulla Tandberg  

 

 

Uppdaterad 090620

Årsmötet 2009

 

Vi var 54 vänner som hade sett fram emot en varm junikväll i solsken vid Brunnsviken och med avslutande skön pic-nic i det gröna. Men ack vad vädret bedrog oss!
Efter 4 dagars konstant regnande var visserligen inte riktigt alla moln regntunga, men å andra sidan blåste det kalla vindar från norr upp mot Italienska Terrassen, där vi planerat att hålla vårt möte. Räddande hjälpen kom från Ann Franzén och Naturens Hus som öppnade sina dörrar för oss så att alla 54 medlemar fick plats.
Årsmötesärendena avverkades först:

  • cykel 2009
    alla styrelsemedlemmar valdes om, liksom revisorer och valberedning. Sålunda har den nya styrelsen samma utseende som föregående år.
  • årsmötet beslöt att årets gåva till trädgården skulle uppgå till SEK 100 000 avsett till önskade nya skyltar i trädgården.
  • dessutom avsattes SEK 15 000 till ytterligare en Christiania-transportcykel, repris av vår mycket uppskattade fjolårsgåva!
  • Eva Valenta redogjorde för den senaste fototävlingen med temat ”Höst i Bergianska” och presenterade de tre pristagarna som fick välja var sin trädgårdsbok – klicka här för mer detaljer.
Årsmöte 2009

Bergianska trädgårdens Birgitta Bremer stod för kvällens underhållning - ute på plats berättade Birgitta om de kommande stora omvälvningarna som är planerade i samband med att SL nu slår ihop stationerna Frescati & Universitetet på Roslagsbanan. Tågburna besökare kommer att vandra på nylagd gångväg längs järnvägen in i trädgården med entré i sydöstra hörnet.
Här kommer man att anllägga ett våtmarksrike med vattenspeglar, spännande växter, vindlande gångstigar och åtminstone en bro, varifrån skolbarnen (under uppsikt!) kan håva upp levande smådjur att därefter detaljstuderas i mikroskop i Naturens Hus.
Trädprojektet följer sin utstakade plan med nyplanteringar längs södra skogbrynet. Här kommer ett avsnitt med barrträd av olika slag att följas av de flesta ekarter som trivs på våra breddgrader. På det ”negativa fjället” demonstrerade slutligen Birgitta B. områdets nordamerikanska träd, lönnarter av olika slag, och lärde oss att skilja dem åt genom att peka på bladflikarnas olikheter.
Åter inne i värmen i Naturens Hus kunde vi alla njuta av samvaro, dryckjom och bagetter.
Ett lyckat årsmöte avslutades! 

/Ulla Tandberg


Uppdaterad 090501

EN GOTLANDSRESA ATT MINNAS

I strålande vårväder for 50 vänner av Bergianska trädgården och Riksmuseet den 24-26 april till Gotland i buss för att uppleva kultur, växt- och fågelliv.
Målet var södra Gotland men redan strax söder om Visby gjordes första stoppet vid Högklint där de dramatiska klippformationerna längs ”klintkusten” fascinerade oss som aldrig varit på ön.
Vi följde kusten vidare söderut med uppehåll i små fiskelägesidyller som också bjöd på sjöfågel i kikarna. Utmärkt bodde vi på ”Gunnels Bed & Breakfast” i Björklunda, som ligger just där ön är som smalast på Storsudret före Hoburgen.

Lördagen ägnades först åt västsidan med början vid Näsudden som - förutom att den är känd för sin vindkraftspark - även kan visa upp en sälkoloni och ett rikt fågelliv. Här spanades in gravänder, skedänder, skrak, vigg, årta, skarv, tärnor och måsar. En svart formation ute i havet uppfattades med bestämdhet som huvudet av en säl och lika bestämt av andra som – ja, som vad det förmodligen var… en sten! Längre ut till havs kunde dock ”kik-starka” vänner se en grupp sälar i koloni.  På väg ner mot Hoburgen stannade vi vid Husryggs naturreservat och där hade vi lyckan att beundra en mängd blommande våradonis – Gotlands fridlysta särling. Härifrån vandrade många av oss på - och längs, den höga klinten fram till Hoburgen med dess välbekanta gubb-profil.

Vi rundade Hoburgen och nästa stopp gjordes vid Holmhällar fiskeläge, känt för unika raukar, hav och natur.Fler upplevelser väntade!
I den gamla bondgården Kattlunds, med anor från medeltiden, visades vi runt med avslutning i örtagården. Där provsmakades både ramslök och kajp (kajplök odlades tidigt som köksväxt och ansågs vara en av de finaste matlökarna på 1700-talet. På Gotland, där den numera växer vild, har den sedan länge använts till kajpsoppa). På strandängarna inom Ålarve naturreservat är fågellivet rikt. Vi såg både strandskata, rödbena, tofsvipa, skärfläcka, tärnor och måsar liksom en stor flock vitkindade gäss plus en och annan grågås.
Fyllda av upplevelser återvände vi till ”Gunnels” och den väntande middagen.

Sista dagen – söndag - inleddes med varpakastning! ”Rute varpaklubb” hade träningshelg på Storsudret och introducerade fastlänningarna i denna gamla gotländska tradition.
Avfärd mot nästa mål – Vamlingbo prästgård, med ”Museum Lars Jonsson”, där konstnären själv, till allas överraskning, tog emot och berättade om sin konst.
Slutet på denna händelserika helg blev fågelskådning vid Pavikens naturreservat som utgörs av en  grund vassrik insjönatur.
Utöver det stora fågelutbudet är det bestående botaniska minnet de kilometervisa markerna, alldeles blå-täckta av blåsippor! Unikt var även upplevelsen av våradonis liksom den ”gotländska nunneörten”, en hybrid mellan stor- och smånunneört, funnen första gången så sent som 1991. Den förekommer endast på Gotland.
Utan arrangörerna Elsa Wicklund, Henrik & Barbro Atmer hade denna resa ej blivit av!
Varje detalj hade utomordentligt väl förberetts av Henrik & Barbro!

/Ulla Tandberg


Uppdaterat 090404

 Krukväxternas kulturhistoria den 26 mars

En spännande kväll med Karin Martinsson som är nya intendenten för Edvard Andersons växthus.

Krukväxter 090326

 

Uppdaterat 090311

Trädklippning den 7 mars 2009

Klipp2009 Den 7 mars var det återigen dags för en fulltecknad informationsdag i genbanken på Bergianska trädgården avseende trädklippning. Den som höll i dagen för 3:e året i rad  var Annika Langsten. Vädret var kallt och blåsigt som vanligt. Annika är mycket informativ och ger en fullödig förklaring på hur allt fungerar och har bra svar på alla frågor. En nyhet för året - troligen beroende på att vi behövde röra på oss - var att vi togs inte bara till genbanken utan även till  fruktträdgården vid professorsvillan där vi fick information om såväl spaljéträd som plommon- och körsbärsträd utöver genbankens äppel- och päronträd. En nöjd skara "elever" applåderade Annika vid avslutningen för en mycket uppskattad visning

I Bergianska trädgårdens genbank för fruktträd sker årligen beskärning av experter. Lördagen den 7 mars fick tjugo kunskapstörstande medlemmar i Vänföreningen ta del av Annika Langstens kunskaper. Annika, som är en synnerligen erfaren och kunnig trädbeskärare, är också en god pedagog. Hon visade inte bara hur man gjorde när man beskar olika fruktträd utan förklarade både trädets anatomi och varför man gjorde ”på detta viset”.

Vi fick lära oss att senvinterbeskärning och  JAS- beskärning (JAS = juli, augusti, september) får olika effekt . Beskärs ett äppleträd nu i mars befordras tillväxten, men beskär man det på sensommaren handlar det om gallring. Äppleträd, körsbär, plommon och persikor fordrar olika behandling. Sådant man kan läsa om, men att också få det handgripligen demonstrerat för sig, gör det betydligt lättare att inse vad man skall observera och bedöma och, inte minst, hur man faktiskt bär sig åt. Annika Langsten svarade dessutom tålmodigt på alla frågor.

I 2½ timme fick en alltmer frusen skara följa den förmodligen lika frusna Annika mellan genbanken med äpplen och professorsträdgården med olika slags fruktträd, och det var det verkligen värt! Ett varmt tack till Annika för en ytterst intressant och lärorik kurs! 

Efteråt var vi många som återsågs i värmen i Edvard Andersons växthus, där vi inmundigande den varma choklad som den gamle växt- och människovännen särskilt påbjudit i sitt testamente. Som vän kan man ju fritt slinka in och inta en värmande dryck (kaffe och te sågs också förekomma)  uppe på terrassen, insupa dofterna och glädjas åt den grönskande och blomstrande fägring som prunkar överallt innanför glasväggarna.

/Birgitta Lindencrona

 

 

Uppdaterat 090303

PelargonKrukväxternas dag

söndagen 22 mars kl 11-15

Rådgivning om krukväxter i Edvard Andersons växthus

 

Botanister och trädgårdsmästare finns på plats i växthuset för att svara på allmänhetens frågor om krukväxter.

 

 

2008

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävlingen - Vår i Bergianska

Fototävlingen - Höst i Bergianska

 

 

2007

Rapporter från olika programpunkter under året