TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om föreningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frögruppen  
  Lökgruppen  
  Recensioner  
  Fototävlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

Album och rapporter för året 2011

På den här sidan samlar vi raporter från olika aktiviteter och programpunkter samt länkar till sidor med äldre rapporter från vår verksamhet. 


uppdaterad 120107

Till alla vänner

Jag vill gärna dela med mig till er av den underbara fotopromenad jag hade i Bergianska den 10 nov.
Vaknade tidigt på morgonen i Österskär och tittade ut på dimman som stod tät. Undrade även om det var dimma i Bergianska. Tänk vilka fina foton det kunde bli. I många år har jag har jag åkt till arbetet med Roslagsbanan förbi Bergianska. Sett hur hela Bergianska ändrar sig i olika väder och ljus.
Och bara längtat efter att hoppa av tåget och att strunta i arbetet. Och nu som pensionär kan jag uppfylla min längtan.
Tog tåget som gick vid 8 tiden från Österskär. Redan kl. 8.45 promenerade jag ned mot våtmarkerna. Här i Bergianska fanns det ingen dimma, men oj så vackert. Helt vindstilla och ett trolsk ljus. Färgerna blev så intensiva på gräs och blommor trotts det molniga vädret. Många av trädens barr och blad var som målat i olika guldnyanser. Alla vattendammarna blev så djupa och levande då alla träd speglade sig i vattnet. Tänk att hitta vackra blommor nu när vi närmar oss den mörkaste årstiden. Vilket under att hitta en liten fjäril som gömmer sig i en vit blomma. Och dahliornas sprakande färger och form. När jag närmar mig Edvard Andersson växthus på sluten promenaden kommer vinden och det fina ljuset ändrar sig.
Dags att ta Roslagsbanan hem. Lyckan är sedan att sätta sig ned vid datorn och se vad min digitalkamera har klarat av denna gång.
/Tove Hafstad 


 uppdaterad 111115 

Ljusfesten 6/11 

Bergianska trädgårdens vänner deltog i ljusfesten omkring Brunnsviken med en brasa i ett fyrfat på Bagges udde. Vädret var klart men med en rätt hård syd-östlig vind. Det gjorde att elden tog sig snabbt. Eldmästare var Nils-Erik Svensson. Ulla Tandberg och Christina Rosander turades om som korvmästare. Det var många som samlades omkring elden och grillade medhavd korv eller den som vänföreningen bjöd på. En riktigt folksamling, faktiskt! På andra sidan var vägen ner mot bryggan från hotellet vacker illuminerat med marschaller.
/Jan af Burén

 

uppdaterad 111029

EvaR 02

Vinterförvaring av växter

Vilket fantastiskt intressant föredrag vi fick av Eva Rönnblom! 16 vänner lyssnade och diskutterade om övervintring av krukväxter och medelhavsväxter. Eva är verkligen kunnig i ämnet. Hon tog upp

  • - hur viktigt det är med rätt belysning
  • - att använda rätt gödsel vid rätt tidpunkt på året
  • - hur man tar egna sticklingar, både på våren och hösten
  • - stratifiering av fröer
  • - PH värde och hur man kan påverka det.

Här är de utlovade länkarna till företag som säljer växtbelysning:
Grönt ljus AB: www.grontljus.com
Willab Garden: www.willabgarden.se
Classicum: www.classicum.se
Wexthuset: www.wexthuset.com

 

 EvaR 01

 


 uppdaterad 111102

 

Växthusnatt i Bergianska trädgården
Apelsiner, citroner, granatäpplen, myrten, salvia, mimosa, kapris, tallsläktingen pinje och ytterligare några växter stod i fokus när botanist Karin Martinsson lotsade en stor skara besökare genom Medelhavshallen i Edvard Andersons växthus första lördagen i oktober. På programmet stod Växthusnatt med Italien som tema.
Kulturhistoriskt och botaniskt intresserade fick sitt lystmäte när Karin delade med sig av sitt stora kunnande. Nu vet alla vi som var där att kapris inte är några bär utan inlagda blomknoppar; ju mindre de är, desto bättre kvalitet. Och pinjemun är ett fenomen man inte vill råka ut för! Om priset på pinjekärnorna som man tänkt använda till peston är alltför förmånligt ska man se upp! Då kan nämligen den äkta varan ha blandats ut med frön från en annan tall. Äter man dessa kommer smakintrycken att förvrängas så att all mat smakar metalliskt och förfärligt i veckor.
Fladdrande värmeljus i vanliga tomma lerkrukor gav ett svagt, varmt sken. Besökare med ficklampor trängdes kring lager, oliv och kamelior. Illusionen av Italien skapades på olika sätt: mellan pelarna runt den lilla piazzan hängde tvätt på tork, vid kafébord i gångarna satt gäster och njöt av italienska specialiteter. För de yngre besökarna ordnades särskilda visningar med Pinocchio och sist men inte minst – från terrassen bjöds ljuvlig bel canto av operasångaren Carl Wallin till pianoackompanjemang av Karin Haglund. Även Victoriahuset var kvällsöppet, lika mörklagt och magiskt och lika välbesökt. Där berättade botanist Gunvor Larsson om växternas hemliga nattliv. Victoria, jättenäckrosen som gett sitt namn åt växthuset, slår bara ut sina praktfulla blommor på natten.
Efter att vi översköljts av en mängd mer eller mindre exotiska intryck gick vi så hemåt i den stjärnklara, vindstilla, ovanligt milda oktoberkvällen. De långa raderna av marschaller som vägledde i mörkret lyste fortfarande vackert. Den som missade årets Växthusnatt kan trösta sig med att evenemanget är en tradition. Tillfället återkommer, fast inte förrän om två år. Men växthusen och hela trädgården har förstås mycket att erbjuda till vardags också!
/Ingrid Haugen


 

uppdaterad 110920

Ängsäters perenner
Himlen var blå, solen sken och det var en vindstilla härlig förhöstdag då 28 vänner for med inhyrd buss ut på Svartsjölandet till Ängsäters perenner. Krister Lööf, som driver verksamheten, berättade Ängsäters historia – hur farfar på 1930-talet startade och successivt utvecklade sitt intresse för perenner parallellt med grönsaksodling – hur perennodlandet allt mer utökades för att på 50-talet, då två söner tagit över, helt dominera verksamheten. Krister är tredje generationen på Ängsäter och driver odlingen med hjälp av 3-4 heltidsanställda (vår- sommartid ytterligare ca 10 personer) – plus en del hjälp av sin far och farbror, i dag båda drygt 80 år gamla. På Ängsäter odlas ett brett sortiment av perenner, perenna kryddväxter, prydnadsgräs och ormbunkar - klicka på bilden för att återuppleva dagen.


Efter introduktion av Krister spriddes vännerna ivrigt över de stora odlingsytorna och korgarna fylldes av lockande plantor. Normalt säljs endast i parti till företag, men i dag fick vi glädjen att handla!
Nöjda kunder äntrade bussen och for till närbelägna Svartsjö slott, där vi beundrade den vackra, renoverade gamla fängelseanläggningen – och i solen intog vår medhavda matsäck.

www.angsatersperenner.se
/Ulla Tandberg 


uppdaterad 110912

Höstfest 2011

Årest höstfest den 4 september blev lyckad som vanligt. Det var många vänner som ställde upp med bakning, matlagning försäljning och lottdragning. Den populära chilligrytan med viltlöksbröd drog många besökare till vårt stånd. Många av våra recensionsexemplar hittade nya ägare i boklotteriet och de två fantastiska grönsakskorgar blev en magnet för vår lottförsäljning.
Tack alla vänner för er support och hjälp.

Hela trädgården var fyllt med aktiviteter - se gärna alla bilder från dagen.

 

Uppdaterat 110711

Åboresan 16-20 juni 2011


Vad spännande det ska bli! Vilket program!
Så tror jag att många av oss 48 deltagare tänkte när vi samlades på Vikingterminalen framför Amorella.
Inräkningen klarades av snabbt, vi fick våra biljetter av Ulla Tandberg och efter installationen i hytten samlades vi åter i bufférestaurangen för att bunkra upp inför vår tredagarsresa runt Åbo. En resa som lovar väldigt mycket – ska vädret möjligen kunna hålla sig på vår sida så att allt kan genomföras?
Tidig väckning nästa morgon och innan vi vet ordet av så är vi tack vare vår buss framme vid Saluhallen, Aschans café, där vår frukost inmundigas.
Vår skara utökas med ett välkänt namn, Hedvig Långbacka, en journalist- och arbetskamrat till Stina Bäckström på Finlands Radio och hennes uppgift var att guida oss under rundturen i Åbo med historiska och lokala fakta. Stadsbranden 1827 och följderna av den som bl a uppmärksammade behovet av brandvakter i staden, repslagarbanan, observatoriet, Åbo slott, Åbo Akademi (från 1640!), Per Brahes betydelse för Åbo (-”jag var med landet och landet med mig tillfreds”!), Universitetskvarteren, Åbo domkyrka (klar på 1300-talet) – ja, säg vad vi inte såg?
Bussen tog oss vidare till Runsala, Åbos botaniska trädgård, som vi efter lunchen på Villa Promenade besåg, guidade av Arno Kasvi, en legendar i Finland, som bla besvarar trädgårdsfrågor i Finlands radio. Faktum var att han gav oss av sin tid fram till kl 1450 för 1500 skulle hans radioprogram börja spelas in i växthusen där vi var! Guidningen avslöjade verkligen hans kompetens, utnyttjad och uppskattad av alla entusiaster i Finland!
På kvällen åt vi middag på en seglarrestaurang ute på Beckholmen tillsammans med flera medlemmar av Åbos motsvarighet till oss själva, Botaniska trädgårdens vänförening.
Lördagen inleddes med att Stina i bussen berättade att Finland fått en ny regering! Vädret var dimmigt efter nattens regn och vi var på väg till Nådendal för att bese presidentens sommarresidens sedan 1920-talet, Gullranda, som var Alfred Kordelins skapelse.
Vi fick en guidad rundvandring i parken vilken alltså inte inkluderade besök i själva residenset. Från utsidan såg vi ca 1 000 m2 växthus, vandrade på en del av de 7 hektaren gräsmatta och såg troligen alla de 15 olika trädgårdsavdelningarna som anlagts. Man odlar mängder av grönsaker och blommor som varje vecka används antingen på Gullranda eller skeppas in till presidentens hushåll i Helsingfors. I närheten låg Nådendals klosterkyrka och när vi kom in där fick vi tillfälle att lyssna till fantastiskt pianospel av en av Finlands mest kända konsertpianister, repeterande inför en konsert.
Efter lunch åkte vi till en privat trädgård, tillhörig en av vänföreningens medlemmar, Osmo Jussila, mycket intresserad av att skapa hybrider av rhodondendronbuskar och det blev en del inköp för vidare färd till Sverige.
På kvällen behaglig vandring för de flesta till en restaurangskuta, ”Svarte Rudolf” och efter en bra middag en lika behaglig promenad hem längs ån Aura i klar luft en stilla sommarkväll.
Söndagen innebar packning och uppbrott från hotellet och efter frukost for bussen mot Helsingfors med lätta moln på himlen och lite solsken. Vi var på väg mot Åminne, ett gods första gången omnämnt 1381, därefter familjen Armfeldts palats från 1700-talet med ritningar bl a gjorda av C C Gjörwell. Stina gjorde en historisk återblick som kopplade ihop det med bl a den Armfeldska villan (Villa Frescati) som finns utanför Bergianska trädgården.
Nu ägs Åminne sedan 2001 av Björn ”Nalle” Wahlroos (bl a styrelseordförande i Nordea), som köpte godset av släkten von Knorring. Forstmästare Kristoffer Rancken visade oss runt och berättade att man nu på de över 1700 hektaren mark bedriver jord- och skogsbruk samt viltvård (främst fasan och rapphöns) och vi gick runt och besåg en del av de mera iögonfallande lindar och ekar som fanns där. Skogsvården görs på lång sikt – det tar tid att gallra och återplantera och görs med omsorg efter gamla ritningar. Den engelska parken, innefattande bl a 7 hektar gräsmatta med ån närmast slottet, sköts minutiöst av ca 25 anställda. Nämnas kan att det inte är normalt att Åminne visas. Återigen förstår vi att det är Stinas namn som öppnat dörren för oss!
Efter visningen åkte vi för att äta lunch på en närliggande restaurang, Wiurilankantano, granne med Åminne, där ägaren Günter Brüninghaus i snabb takt visade oss runt i sitt arboretum.
På vägen åter till Åbo stannade vi till vid Kauppila handelsträdgård där en hel del nyinköp gjordes.
Väl hemma kan jag inte säga annat än att resan har varit en fullträff och jag vill avsluta med att säga tack till alla deltagarna för att ni gjort resan så trivsam och trevlig. Och som final: ett varmt tack till reseledarna och programmakarna Ulla och Stina – ni har gjort ett fantastiskt jobb som vi uppskattar mycket!
/Nils-Erik Svensson


 

Uppdaterat 110625

Vänföreningens årsmöte 2011

I år hade vi tur med vädret! Vi samlades, ett 50-tal vänner, i soligt men litet blåsigt väder utanför Naturens Hus för att bevista årsmötet. Årsmötesärendena avverkades – i tur avgående styrelsemedlemmar valdes om, liksom revisorer och valberedning. Till ny revisorssuppleant valdes Haidi Asplund.

Styrelsen föreslog årsmötet att av årets tillgängliga medel skulle 100 000 kr avsättas som gåva till trädgården. Birgitta Bremer berättade om Trädprojektet, en hjärtesak för Vänföreningen, och om det stora behovet av att förnya och renovera trädgårdens träd och buskar. Aktuella projekt som ligger närmast i tiden är – plantering av oxlar, rönnar och andra sorbus i våtmarken, nytt material – amerikansk hagtorn och hägg - till ”kilen” vid södra entrén, föryngring av häckar (t.ex. byts ligusterhäcken vid Italienska terrassen ut mot buxbom). Vidare framförde Birgitta B. önskemål från Edvard Andersons växthus – behov av parasoller, nya ektunnor och stora krukor. Årsmötet godkände gåvoförslaget, fördelat enligt trädgårdens önskemål, 75 000 kr till trädprojektet och 25 000 kr till Edv. Andersons växthus.

Årsmötet fattade ännu ett stort beslut – höjning av medlemsavgiften. Inte sedan 1997 har årsavgiften ändrats. Nu föreslog styrelsen – vilket godkändes av årsmötet – att årsavgiften fr.o. m. nästa år, 2012, höjs till 175 kr för enskild vän och till 250 kr för par med samma adress. Oförändrat kvarstår 500 kr/år för stödjande medlem. Efter årsmötesärenden vidtog kvällens underhållning! ”Wermlandskören” --- under ledning av tonsättaren och organisten Roland Forsberg och med Marina Rydberg (vän & styrelsemedlem) i kören --- sjöng miljöriktigt Bellmansånger ut över Brunnsvikens vatten, liksom folkvisan från Gotland ”Uti vår hage…”, och avslutade med sommarpsalmen ”En vänlig grönskas ……”.

Ann Franzén, ansvarig för Naturens Hus berättade medryckande om husets öden och äventyr – allt medan alla vänner avnjöt kvällens picnic!

/Ulla Tandberg   


Uppdaterad 110528

Invigning av Bergianska trädgårdens våtmark

På Carl von Linnés födelsedag, den 23 maj, ägde invigningen av Bergianska trädgårdens våtmark rum. I strålande sol och friska vårvindar förrättades invigningen av landshövding Per Unckel, tillika ordförande i Nationalstadsparksrådet. Här klipptes dock inga band - en påse med frö från kungsängslilja ströddes ut i stället.

Dessförinnan hade både generaldirektör Thomas Norell från Statens fastighetsverk och professor Bergianus, Birgitta Bremer, talat om våtmarkens betydelse för flora och fauna, och därmed även för oss människor.

Ett stort antal växter har redan eteblerat sig på våtmarken, liksom många fågelarter, bland annat ett häckande tofsvipepar, som uppmärksamt övervakade ceremonin. Några groddjur har ännu inte iakttagits, men de kommer säkert.

Efter invigningen väntade trivsamt mingel i Gamla orangeriet.
/Ingrid Haugen


Uppdaterad 110518

Sällsynt jätte blommar i Bergianska !

 

Ett av växtvärldens underverk

jättekalla

Bergianska lägger fortlöpande ut information på www.bergianska.se 
Förlängda öppettider de närmaste dagarna!

Jätteknölkalla Amorphophallus titanum blommar nu i Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården. Arten har bara blommat två gånger tidigare i Sverige, första gången var 1935 i Bergianska trädgården. Den spektakulära växten utmärker sig genom sin stora storlek, märkliga form och hemska stank. När den väl slagit ut blommar den bara under två till tre dagar.

Du kan även få information via telefon: 08-54591700.

Upptäcktes 1878

Jätteknölkalla hör hemma i regnskogen på ön Sumatra i Indonesien, där den växer i ett område något större än Småland. Arten upptäcktes 1878 av en italiensk botanist och fick namnet Amorphophallus titanum vilket betyder jättelik oformlig fallos. En jätteknölkalla blommade för första gången utanför Sumatra i London 1890. Den har blivit alla botaniska trädgårdars önskeväxt och skapar en skräckblandad förtjusning bland sina åskådare.

Se den i verkligheten

Bergianska trädgården ligger i Frescati i norra Stockholm. Besöksadress, Gustafsborgsvägen 4. T-banan eller Roslagsbanan till station Universitetet.


 Uppdaterad 110318

Torsdag 28 april 2011

Inte bara gran och tall, här finns mer än du tror! Detta var en av trädgårdens programpunkter som Vänföreningen fick en separat visning av Botanist Gunvor Larsson och trädgårdsmästare Åke Kestner.
Här kommer svar på fråga om Brödtall:
I Österrike plockas kottar för fröna skull från Pinus cembra - cembratall eller brödtall. De har stora rundade frön till skillnad från pinjenötter som är avlånga. Cembra-tallens kotte ser också annorlunda ut se http://dendrome.ucdavis.edu/treegenes/species/species_detail.php?id=21


Linnéherbariet 8 februari 2011

Pia Östensson berättade initierat om Linnés sätt att arbeta och hur han presenterade sitt sexualsystem, som i strid med flera andra vann gehör då han delade in växterna efter hur många ståndare växten hade och hur de satt i förhållande till varandra eller i olika plantor.

Linneherbariet Linnéherbariet, ja – hur mycket finns av det i Riksmuseet? Vi vet ju att en stor del (bl a 14 000 blad) av samlingen såldes till London efter Linnés död 1778, men faktum är att ca 4000 blad finns här. Inte säkert att alla har tillhört Linné själv, en del kan komma från en del lärjungar (ofta dubbletter från Linnés egna samlingar) och en del kan komma från sonen, Carl von Linné den yngre.

Pia visade inte bara Linnés herbarium ty sedan gick vi vidare och fick se Münchenbergs herbarium, troligen det äldsta, från slutet av 1600-talet och därefter Anders Celsius Flora Uplandica från 1730.

Pia fortsatte med att berätta om Nordiska herbariet med mer än 1 miljon växter, därefter Regnellska herbariet med mer än 400 000 ark från Syd- och Mellanamerika, en av världens mest betydelsefulla samlingar av sydamerikanska växter.  Allmänna herbariet finns också här och omfattar mer än 1 miljon växter från hela världen. Det är hisnande siffror som nämns om hur många växtark som finns här.
Pia ska ha ett stort tack för all den kunskap hon delgav oss. Hennes kväll uppskattades av alla.


 

Uppdaterad 110105

 

mandelblom2

Den 19 dec. trottsade jag och 2 goda vänner oplogade vägar, snödrev och kyla för att åka till Edvard Anderssons växthus. Fick en underbar  överraskning - där blommade mandelträdet. Som var täckt av stora vita vackra blommor. Och humlorna surrade omkring från blomma till blomma. Ute var det snökaos och kyla. Vilken fantastisk kontrast. Hoppas det är flera en jag som trotsar vintermörkret, snön och kylan och tar sig tid i Edvard Andersens växthus. Där är det alltid något vackert som blommar.
Bara sitta på en bänk, känna doften, värmen och se vinterkaoset ute ger extra  lyckokänsla.
Med hälsningar från ett mycket snöigt Österskär.
/Tove

 

2010

Rapporter från de olika  programpunkter under året - inkluderar båda fototävlingar Vinter i Bergianska
och Trädgård och vatten


2009

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävlingen - Människor i Bergianska


2008

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävlingen - Vår i Bergianska

Fototävlingen - Höst i Bergianska


2007

Rapporter från olika programpunkter under året