TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om föreningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frögruppen  
  Lökgruppen  
  Recensioner  
  Fototävlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

Album och rapporter för året 2012

På den här sidan samlar vi raporter från olika aktiviteter och programpunkter samt länkar till sidor med äldre rapporter från vår verksamhet. 


uppdaterad 121017

Besök i Tyresta, vår närmaste nationalpark

Den 29 september arrangerade Bergianska Trädgårdens Vänner tillsammans med Riksmusei Vänner ett mycket uppskattat besök i Tyresta nationalpark. Vi fick utmärkt guidning längs nationalparkens urskogsstig och en visning av Nationalparkernas hus, en utställningslokal som ger en översikt över Sveriges alla nationalparker. Dessutom visades ett bildspel om några av Sveriges nationalparker och en film om Kosterhavet, vår första marina nationalpark som bland annat kan uppvisa korallrev! Läs mer om utflykten i Vinterbladet, som skickas ut till medlemmarna vecka 45.

/Ingrid Haugen

 

 

Uppdaterad 120922

Höstens blomsterprakt i Bergianska trädgården.

Två gånger om året kan Vänföreningen fritt ta del av Bergianska trädgårdens ordinarie program. Vid årsmötet i juni fick vi följa botanist Kerstin Kustås och trädgårdsmästare Sofie Norgren in i pionernas värld. Den 11 september fördes en skara skådelystna och kunskapstörstande Vänner runt bland prunkande höstblomster av botanist Lars Gunnar Reinhammar och trädgårdsmästare Hans Nilsson, två herrar som kan sina saker och också dela med sig av kunskaperna. Inledningsvis fick vi en snabb inblick i varför och hur den systematiska avdelningen läggs om och förändras. I dag har vi tillgång till något som Linné aldrig kunnat föreställa sig, blottläggandet av generna. DNA-forskningen leder fram till ibland – åtminstone för den fåkunnige – förbluffande avslöjanden om släktrelationer, fast ganska ofta till att etablerade förhållanden fortfarande står sig.
Medan vi nyfiket beskådade de omsystematiserade rabatterna drogs blickarna och stegen magnetiskt bort till den mest prunkande avdelningen i trädgården, dahliorna invid Victoriahuset.
Väl där fick vi inte bara titta på fägringen utan också lära oss en hel del om dahliornas egenskaper och historia samt upplysande svar på alla frågor om odling.
Bredvid dahliorna finns en inhägnad - ett skydd mot harar, inte mot människor - hittas andra medlemmar av samma växtfamilj, Asteraceae. Mest iögonfallande är kanske den ståtliga rudbeckian, döpt av Linné efter hans båda beundrade föregångare Olof Rudbeck far och son. Lars Gunnar och Hans visade runt, pekade ut och berättade om ett antal intressanta växter. Säkert var det fler än jag som bestämde sig för att komma tillbaka för att återknyta bekantskapen med flera av dem.
/Birgitta Lindencrona

 

uppdaterad 120905

Höstfest i bilder

 

 

uppdaterad 120705

Årsmöte 2012

På måndag den 11 juni var det årsmöte i föreningen. Trevligt att så många medlemmar ville delta! Vi träffades utanför Gamla orangeriet och Ulla Tandberg ledde mötet med bravur, trots bekymmer med högtalarsystemet. Efter mötet fick vi en trevlig stund i pionlandet under ledning av Kerstin Kustås och Sofie Norgren. Några av medlemmarna passade även på att delta i visningen av den blommande Victoria näckrosen.

 

 

uppdaterad 120512


Tillägg till krusbärsartikel i Sommarbladet 2012.

Odling:
Vill man att ens krusbärsbuske skall trivas bra och ge rikligt med bär finns det flera saker att tänka på.

 1. Placeringen. Krusbärsbuskarna skall stå varmt och soligt - de är inga skuggväxter!
 2. God beskärning varje år är A och O. Grenverket får inte bli för tätt utan måste släppa in både sol och vind. Klipp bort äldre grenar som saknar nytillväxt nere vid marken, gärna på hösten när skörden är bärgad. Beskärningen kan också göras under vårvintern men då helst innan busken knoppas - och det gör den tidigt. Man kan också korta in en gren vid en förgrening.
 3. Buskarna behöver ett visst mått av fukt i jorden. Sommartorka kan vara det som ger mjöldaggen skjuts! Vattna när det blir för torrt.
 4. Håll jorden ogräsfri, lucker och rik på näringsämnen

Recept
Här följer några äldre krusbärsrecept:

 • Vattenlagda krusbär
 • Gooseberry Catsup från Hancock Shaker Village
 • Mrs Beeton’s Gooseberry chutney
 • Krusbärskompott
 • Krusbärssås
 • Krusbärsmarmelad
 • Stuvade krusbär

Vill du läsa mer om odling eller titta på recepten? Klicka här

 

 uppdaterad 120501

Vildpelargoner visas upp i april

Utställningen ”Pelargon 2012 – mer vild än tam” visades för vänföreningen av intendent Karin Martinsson den 26 maj. Det var många vänner som ville höra Karin berätta om pelargonernas ursprung och få lite odlingsråd av Eva Tillberg i ERA garden.

Utställningen ”Pelargon 2012 – mer vild än tam” fokuserar på de vilda pelargonarterna, deras fantastiska rikedom när det gäller växtmiljö, växtsätt, doft och blomning. Cirka 150 olika arter, underarter och hybrider kommer att visas upp.
”Pelargon 2012” är ett samarbete mellan Bergianska trädgården och ERA Garden som har en av Europas största samlingar av pelargonarter. Flera nya hybrider framtagna av ERA Garden visas nu för första gången. 

 

 

uppdaterad 120401

Besök på hagströmmer bibliotek 21/3

Möjligheten att besöka Hagströmerbiblioteket i Haga tingshus intresserade så många att vi snabbt fick två fulltecknade grupper (21.3 och 26.3), samt en väntelista för ytterligare ett besök i höst!

Under dryga två timmar underhöll oss Ove Hagelin ömsom med fakta om de gamla böckernas bakgrund och betydelse för den medicinska forskningen genom tiderna, ömsom med roliga anekdoter och spännande detektivhistorier när det gällt att spåra upp viktiga verk och samla dem under samma tak. Det står helt klart att KI:s medicinhistoriska bibliotek är unikt i hela världen.
Medicinens historia handlar mycket om medicinalväxter. Hagströmerbibliotekets samlingar av örtaböcker och överhuvud botanisk litteratur är imponerande och Ove presenterade för oss den ena utsökta, handkolorerade skriften efter den andra.
Som ytterligare bonus fick vi beskåda det vackra gamla tingshuset, smakfullt restaurerat och inrett enkom för ändamålet att härbärgera gamla böcker, de äldsta från boktryckarkonstens barndom.

/Stina Bäckström

 

 

uppdaterad 120219

Hur ska vi gödsla i våra trädgårdar?Onsdagen 15 februari samlades tretiotal vänner i Naturens hus för att lyssna på Tom Ericsson, FD i Botanik och docent i Ekologi och miljövård. Tom är en fängslande föreläsare och gav oss lyssnare många tankeställare kring gödsling av krukväxter och trädgårdar.
Han har forskat i ämnet i många år och kunde visa bilder på de resultat han har forskat fram. Han pratade om näringsämnen, vittring, mineralisering, PH-värde, ljus, värme, tillväxt, mm mm.

Slutsatsen är – gör det enkelt, köp inga dyra jordblandningar och gödselmedel. Växterna använder det de behöver, resten spolas bort med vatten och regn. Gödsla krukväxterna varje dag, 1-2 kryddmått Blomstra per liter vatten.
För trädgårdsväxter gäller att härma naturen och att skapa gynnsam miljö med hjälp av kompost och andra organiska material. Gödsla hellre lite och oftare, övergödsla inte!

PS. Tack Birgitta och Ulla för den goda förtäringen under pausen.

/Eva Valenta

 

2011

Rapporter från olika programpunkter under året.

Fototävling Vykort


2010

Rapporter från de olika  programpunkter under året - inkluderar båda fototävlingar Vinter i Bergianska
och Trädgård och vatten


2009

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävlingen - Människor i Bergianska


2008

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävlingen - Vår i Bergianska

Fototävlingen - Höst i Bergianska


2007

Rapporter från olika programpunkter under året