TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om föreningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frögruppen  
  Lökgruppen  
  Recensioner  
  Fototävlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

Album och rapporter för året 2014

På den här sidan samlar vi raporter från olika aktiviteter och programpunkter samt länkar till sidor med äldre rapporter från vår verksamhet. 

 


Uppdaterad 141214

Fototävling – Sommar I bergianska - avslutat

Årets fototävling är avslutat. I år var det endast 6 medlemmar som deltog med sammanlagt 18 bilder. Prisutdelningen ägde rum den 14/12 i Gamla orangeriet.

Första priset går till Willi Reichhold med bilden Jaques Tati:

 

Andra priset går till Susanne Halvardsson med bilden Dagliljor

 

 Tredje priset går till Irma Walles med bilden Yucca

 

 


 Uppdaterad 140530

Utflykten till Enköpings parker, 18 maj 2014

Måndag 19 maj - jag sitter hemma i hällande regn och minns gårdagens härliga sommardag då 30 vänner av Riksmuseet och Bergianska trädgården besökte Enköping med dess parker.

I strålande sol och med utgångspunkt från det centrala parktorget Kaplanen vid Turistbyrån började vår guide berätta om Enköpings spännande parkutveckling. Alltsedan tidigt 80-tal har man haft klara visioner och långsiktigt satsat på att skapa en grönskande och blommande stad. I stället för ettåriga blommande växter har man fokuserat på perenna rabatter. I stadens parker finns flera hundra sorters perenna örter, lökar och gräs. Spännande var det också att träda in i de s.k. fickparkerna. Man har tagit vara på stadens små gröna områden, omvandlat dem till slutna enheter – ofta omgärdade av klippta häckar och avgränsande träd. Längs ett slingrande gångstråk omges man av rabatter fulla av perenner med blomning i etapper längs vår- sommar- och höstperioderna. Varje årstid ges sitt uttryck. Som rogivande inslag finns ofta en porlande vattenkonst med uppgift att skapa lugn och avkoppling åt vandraren.

Vi började vår vandring genom Rådhusgården, en kryddträdgård med nya och gamla örter för olika bruk – medicinalväxter, växter för färgning eller växter för smaksättning.

Vi korsade Afzeliplan – staden äldsta park i sekelskiftesstil och fortsatte mot Fridegårdsparken, en typisk fickpark. Här möttes vi redan vid entrén av Jan Fridegård själv i form av en fullskalig bronsskulptur och kännetecknande drag. Vi omslöts av exotiska träd och buskar – katsura (vars hjärtformade blad, fick vi lära oss, avger doften av nybakade bullar!), kentuckykaffe, korstörne, magnolior m.fl. Marktäckare (ofta den röda sockblomman) med uppstickande perenner av många slag täckte alla jordade ytor. I mitten en porlande vattenkonst.

Gustaf Adolfs plan var en vidsträckt park med stora gräsytor, fontän i mitten och stora marktäckande perennrabatter med omgivande klippta häckar av idegran och olika lövträd. Fortsättningen ledde oss till Fisktorget och vidare längs Åbrinken till Klosterparken och till Munksundskällan, även denna en typisk fickpark inramad av avenbok och - till min förvåning - häckklippt lärk!

Så kom vi till slutmålet och ”pärlan i staden” – Drömparken. Parken är gestaltad av den kände holländaren Piet Oudolf. Vid vårt besök stod växtligheten i sin vår-linda – på väg att bryta loss och grönska och - senare med ett hav av ”spelande salvia”. Blommade nu gjorde – indiskt fotblad och trillium. Majestätiska var de höga cylinerformade bokhäckarna där ett konstverk med fallande vattenkaskader lockade till inträde!
(på närmare håll kan vi i Stockholm njuta av perennparken i Skärholmen, som också är skapad av designern Piet Oudolf i samarbete med trädgårdsmästare Stefan Mattsson, som var den som tog initiativet till omvandlingen av Enköpings parker)  

Efter gemensam lunch fortsatte färden mot Enköpings Vattenpark – som blivit en fågelrik inbjudande rekreationsmiljö. Här blev det fri vandring i naturen. Vattenparken har anlagts som en silande våtmark (fördröjningsmagasin med vattenväxter) där stadens dagvatten renas före utloppet i ån och senare – i Mälaren.

Nu var det skönt att äntra bussen och färdas mot nästa mål – Härkeberga medeltida kyrka. Här ville vi se de kända vägg- och takmålningarna av Albertus Pictor! Kyrkan byggdes på 1300-talet och målningarna kom till i slutet av 1400-talet efter att kyrkan byggts ut med takvalv. Det var en nästan ”halsbrytande” upplevelse att med blicken mot taket följa vår guides beskrivning av konstnärens fantasifulla tolkningar av olika bibliska figurer, väsen ur folktron, exotiska djur och mycket annat!

Efter detta – återfärd till Stockholm!

/Ulla Tandberg 


Uppdaterad 140501

Kistamässan - Rum & Trädgård pågick helhen 24/4 - 27/4.  Så här såg vårt monter ut

 

Vi var två och två personer från styrelsen som bemannade montern och gjorde reklam både för föreningen och Bergianska trädgården. Vi fick sammanlagd 30 nya medlemmar och sålde ca 500 lotter. Priserna skänktes av Eva Rönnblom och Plantagen Frescati.


 


2013

Rapporter från olika programpunkter  
Fototävling 2013- Året i EA 


2012 

Rapporter från olika programpunkter
Fototävling 2012 - Djurliv


2011

Rapporter från olika programpunkter under året.

Fototävling2011 - Vykort


2010

Rapporter från de olika  programpunkter under året - inkluderar båda fototävlingar Vinter i Bergianska
och Trädgård och vatten


2009

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävling 2009 - Människor i Bergianska


 

2008

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävlingen - Vår i Bergianska

Fototävlingen - Höst i Bergianska


2007

Rapporter från olika programpunkter under året