TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om föreningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frögruppen  
  Lökgruppen  
  Recensioner  
  Fototävlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

Album och rapporter för året 2015

På den här sidan samlar vi raporter från olika aktiviteter och programpunkter samt länkar till sidor med äldre rapporter från vår verksamhet. 


 Uppdaterad 151203

 Specialvisning av Julutställningen  

 

 

Den 2 december fick 20 intresserat lyssnande medlemmar höra Gunvor Larsson berätta om julens kryddor - denna gång i Edvard Andersons växthus. Den traditionella julutställningen har flyttat från Gamla Orangeriet närmare de växter som ger oss våra kryddor: Nu fick vi under pepparlianen se de olika pepparsorterna, beundra suckatträdet med en ituskuren frukt - nästan bara skal - och titta på en sockerbeta, medan Gunvor berättade om Napoleon, som lät förädla rödbetan till en sockerproducerande variant.
Pepparkakan heter så därför att alla kryddor förr kallades peppar - och "kryddkakorna" var bra för matsmältningen under julsäsongen.
Varför blommar fjolårets julstjärna inte på nytt i år? Jo, den är en "kortdagsväxt" och behöver en period med väldigt långa nätter, berättar Gunvor där hon står mellan den flera meter höga julstjärnan och det stora fikonträdet, som måste beskäras hårt varje år för att inte ta över hela växthuset. Att saffran är dyrt vet vi alla - köp därför aldrig saffran på semesterresan utan att lukta på den! Då avslöjas falsarierna.
Detta och mycket annat fick vi veta under vår rundvandring - en trevlig och lärorik start på julmånaden!
/Stina Bäckström


 Uppdaterad 151201

Kransbindningen torsdagen den 26/11.  

 Kursen lockar många deltagare år efter år. Marina är otroligt kunnig och pedagogisk, och kursen i kransbindning var (som den brukar) lika givande som rolig att delta i. Det var glädjande många nya kursdeltagare,som alla verkade mycket nöjda, inte bara för att de kunde gå hem med en egenhändigt skapad krans utan också för att de hade haft en väldigt trevlig kväll. Vi hade som vanligt en fikapaus, annars var det ren och skär koncentration som rådde när alla satt med varsin krans och en myckenhet fin och varierande grönska. Det är märkligt att kransar kan bli så olika, fast alla hade tillgång till samma material och började på samma sätt i enlighet med Marinas pedagogiska instruktioner.

/Birgitta Lindencrona 

 


Uppdaterad 151114

VÄXTHUSKVÄLL den 12 november i Plantagen/Frescati

 

 Det var en trevlig kväll med butikschefen Johan Orre som  berättade om vårt behov av gröna växter även på vintern. Hur lyckas man med krukväxter under den mörka tiden? Vi fick svar på många frågor och funderingar kring våra krukväxter och varför de oftast har svårt att se fräsha ut på vintern. Johan, som även är hortonom, berättade inlevelserikt och visade många växter som tål vintermörkret bättre än andra. Till slut fick alla 30 deltagare handla i butiken och få råd av Johan om allehanda ovanliga växter. Jag själv fastnade för en växtbelysningslampa (den på bilden) och klerodendron som nu pryder mitt vardagsrum.

 

/Eva Valenta

 

 

 


 Uppdaterad 151104

 Ljusfest den 1 november
Vännerna deltog i den årliga Ljusfesten runt Brunnsviken då eldar och marschaller tänds längs stränderna för att betvinga höstmörkret. Detta år deltog Bergianska trädgården med att hålla öppet i Victoriahuset, där 100-tals värmeljus glimmade på näckrosbladen samt höstlovsavslutning i EA - och Krauskonsert i Gamla Orangeriet.
Scouter hjälpte vännerna att tända de över 200 marschaller (som vi fått till ett mycket förmånligt pris från Plantagen), ett knepigt uppdrag i den blåsiga kvällen! Förutom marschaller längs stränderna belystes också stigarna i trädgården och ända upp till Roslagsbanans hållplats.
Eva Inning satt som volontär i kassan i Victoriahuset, ett drygt jobb då kön emellanåt ringlade sig lång.
 


Karin Wedin har lyckats tända två marschaller, ett drygt jobb som måste bli klart före mörkrets inbrott.
Margaretha Dufvenmark, Anna Vestman och Per Löbel hjälpte till.


Uppdaterad 150910

En otrolig dag, som kommer att gå till historien!

Alla ni som ställde upp i spöregn, som kom tidigt på morgonen och släpade parasollfötter, alla ni som överhuvudtaget kom - och stod timme efter timme under läckande parasollskarvar, ni som med stela fingrar räknade våta sedlar och försökte hålla torrt kring kakor och böcker, som käckt pläderade för medlemsskap (och lyckades!) Men också alla ni som bidrog med lotterivinster, kakor, pajer, sylter, växter, knölar, böcker... 

Bildalbum

Vad kan jag annat säga än TACK!  

Dagen inbringade över 8000 kr. Ett fantastiskt resultat med beaktande av att största delen av publiken uteblev - liksom även flera utställare. Det var en ödslig syn som mötte, när man genom regnridåerna spanade ut över trädgårdens gräsmattor.... 

En av många utmaningar var lökförsäljarnas ansträngningar att hålla papperspåsarna torra under plasten, som bildade stora sjöar. Att Evas fina färgbilder av blommande tulpaner rann i strömmar hindrade inte entusiasterna från att hitta sina favoritlökar. 

Under dessa omständigheter var ett lotteri med "vinst direkt" avgörande för att vi över huvud skulle kunna sälja lotter. Äran för detta tillkommer Eva R, som med fin hjälp av Annika O styrde upp lotteriet och sålde slut fem lottringar!!  

Varenda en besökare under dagen måste ha köpt lotter - och många lotter... 

Vill tillfoga att vinstbordet var utomordentligt vackert tack vare fina gåvor: Kailis korgar, Evas fuchsia, Plantagens generösa gåva i form av perenner och lökar, presentkorten från Gamla Orangeriet, Marinas W-uddebok, Annikas syltburkar osv. 

En box äppelmust blev också en bra vinst. Annars verkade folk inte särskilt törstiga, föga förvånande med tanke på allt vatten som kom ovanifrån, så musten sålde inte något vidare. Dock hittade boxarna i stort sett sina köpare. 

Något jag vill framhålla är att alla som bidragit har gjort det utifrån sina möjligheter: om det sedan har varit att baka kakor, att stå bakom disken, att organisera lotteri eller att lyfta och bära... Alla kan inte göra allt, men tillsammans åstadkom vi något helt otroligt! 

Jag avslutar med ett citat från Pia:  ”Tänk att det här var en av de bättre ovädersdagar jag varit med om.” 

Eder tillgivna,
Stina 


Hej alla BTVänner!

Här kommer receptet på den falska ostkakan på squash. Det är ett bra sätt att ta hand om en jätteskörd.
Minst ett kilo squash skalas, kärnas ur och skärs i bitar. Jag ugnsbakar dessa mjuka i 200 graders värme i ca 20 min. (Enligt original receptet kokas dessa mjuka). Körs till ett inte alltför slätt mos i matberedare. Jag silar av överskott västska i silduk en stund. Detta mos är grunden till den falska ostkakan.

Till en falsk ostkaka för ca 4 personer behövs:
6 dl mosad squash
5 dl gräddmjölken / matlagningsgrädde
4 rågad msk vetemjöl
4 ägg
1 dl socker
1 dl hackade sötmandlar
2 fint rivna bittermandlar eller ett par droppar bittersmandelolja

Sätt ugnen på 200 grader ugnsvärme. Smörj en långpanna. Vispa ut vetemjölet i gräddmjölken lite i taget. Vispa ner resten av ingredienserna inklusive squashmoset. Häll blandningen i långpanna och dekorera gärna med mer sötmandlar. Sätt i den strax under mitten av ugnen. Gradda i 50 - 60 min. Kontrollera efter halva tiden att kakan har stelnat.

Låt kakan svalna något innan den serveras med lingonsylt eller anna något syrligt sylt, äppelmos, mm.

Varsågod!

Ha en fortsatt fin höst!
Christine

 


Uppdaterad 150826 

Om det är lördag måste det vara Gunillaberg……

Till skillnad från Åbo 2011 och Gotland 2013 behövdes för att nå målen för sommarens medlemsresa ingen färjförbindelse men ändå var ett stort vatten i högsta grad inblandat. Arbetsnamnet på fyradagarsutflykten var nämligen ”Vättern runt” och runt denna, Europas sjätte största insjö, kom vi även om cirkeln emellanåt blev litet vid.

Deltagarantalet var 46 och bussen en dubbeldäckare. En för reseledarna oförutsedd överraskning som bl.a. innebar en del smärre ingrepp i naturen  för att ett par av adresserna alls skulle kunna nås. Totalt blev det hela 11 besöksmål på den som trädgårds- och kulturresa utlysta trippen. Lägg därtill tre olika hotell och sex luncher/middagar så hade de sammanlagt 83 restimmarna en agenda helt i paritet med de ofta häcklade amerikanska europaturerna. M.a.o.  ”Om det är lördag idag så måste detta vara Gunillaberg”!

Men då är vi redan halvvägs på resan där första anhalt var Bastedalen söder om Askersund, ett gammalt kalkbrott kärleksfullt omgjort till kinesisk park som  tyvärr inte längre är öppen för ”vanliga” turister.

Därefter nationalskalden Verner von Heidenstams sparsmakade hem Övralid följt av Motala Nya Griftegård, en begravningsplats som föder positiva tankar, en prunkande trädgård med bäckar och gärdsgårdar.

Övernattning i Vadstena och så följande dag med Ellen Keys hem Strand, som på sin tid revolutionerade synen på heminredning. På Omberg njöt vi också av den hisnande utsikten från de branta stupen vid Västra Väggar och avslutade sedan dagen i Rosenlunds Rosarium i Jönköping.

Tredje dagen innehöll tre hembesök. Först hos den danske trädgårds-
konstnären Tage Andersen på hans hänfört vackert belägna karolinergård Gunillaberg. En fantastisk skapelse, en blandning av levande bondgård, konstmuseum och blomsterprakt.

 Så vidare till familjen Olsson i Marum utanför Skara och deras vackra trädgårdsanläggning varefter kvällen fördrevs på Kinnekulle där trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström bjöd på ett veritabelt gästabud. Hur många rätter den vegetariska middagen innehöll vet ingen men att Hannu på ett ypperligt sätt förmår sköta såväl mat som prat var tämligen klart.

Sista natten på Knivstad Herrgård någonstans mitt i Västergötland och så på morgonen till den trolska tjärnen Fagertärn. Där väntade de röda näckrosorna men där väntade också, för majoriteten av  resenärerna, helt  
överraskande den lokala sångduon Maria och Kent  som hälsade de från bussen debarkerande med sin version av den gamla 1920-talsschlagern ”Där näckrosen blommar”.

Resans sista stopp skedde praktiskt taget ”i stan”, i Kungsängen hos
Runa och Torsten Walderö i deras prisbelönta trädgård. På vad som i princip är en ”vanlig” och dessutom starkt lutande villatomt kunde resenärerna inte annat än häpna över anläggningarna och artrikedomen.

Text: Frank Sjöman, som tillsammans med Jaro och Eva Valenta samt Stina Bäckström var reseplanerare och ledare.

Vill du se alla bilder från resan klicka på bilden: 

BTV resa runt Vättern 2015

Uppdaterad 150607

Den 7 juni fyllde Edvard Andersons växthus 20 år. Då passage man på att ha fri entre till växthuset och många besökare passade på i det gråmulna vädret att besöka en bit av medelhavet.

 


uppdaterad 150517

TRÄDGÅRDSVANDRING PÅ WALDEMARSUDDE
onsdagen den 20 maj

- Ett arv att förvalta, sa Marina Rydberg, när hon presenterade trädgården och parken på Waldemarsudde för ett drygt tjugotal intresserade Vänner en vacker vårkväll i maj.  Fåglarna drillade, klosterliljorna bredde ut sina kjolar och den varma spaljéväggen på södra sidan av Galleriet fullständigt dignade av blåregn, wisteria, tillsammans med med den ljusrosa bergklematisen, som blommar på övervintrande fjolårsskott.
Marina är oss välbekant, har jobbat som trädgårdsmästare på Bergianska fram till 1996, då hon flyttade över till Waldemarsudde, där hon numera är experten som vet allt om prinsen och hans trädgård. För ett år sedan utkom hennes bok Trädgården vid Prins Eugens Waldemarsudde, ett måste för den som vill få ut det mesta möjliga av sina vandringar bland träden, planteringarna, statyerna och vyerna på Waldemarsudde. I trädgården strävar Marina efter, att så långt det bara går, upprätthålla traditionerna från Prinsens dagar. 

Rundvandringen började vid ingången till museet, där Marina genast deklarerade att den som vill se klippta gräsmattor gör bäst i att söka sig till en golfbana… För egen del går hon allt mera i Linnés fotspår: låta gräs och örter blomma och när ”rödklövern blir brun” ta till lien.
I slänten upp till museet kunde vi beundra en sådan äng, där den sortens snöklocka som kallas klosterlilja, den schackrutiga kungsängsliljan och hyacinten ”Blue Bells” just nu blommar – en del av trädgårdsprojektet ”Tidiga vårlökar” initierat av Ulf Nordfjell.

 

Marina talade länge om träd – ”väcker min stora förundran! Om blommor vet vi det mesta – men vi vet inte så mycket om träden…” Så många gamla ekar på ett så litet område finns knappast någon annanstans i norra Europa. Waldemarsudde har varit kunglig jaktpark – inhägnad, orörd natur under många hundra år. ”Prinsens ek” nere vid Surbrunnskällan är nio meter i diameter! Att vårda träden och ömsint bevara gamlingarna, samtidigt som man måste tänka framåt och förnya trädbeståndet, är för Marina en hjärtesak. Sorgen över almsjukan delar hon med sina kolleger – men gläder sig ändå över de exemplar som fortfarande står mäktiga och oangripna. Vi blev bjudna på almfrön direkt från träden: friska och syrliga!

 

 

När vi rundade galleriet och kom ut på Galleriterrassen med utsikt över vattnet förbyttes stämningen som genom ett trollslag. Från parkens dunkel in i ett blomsterhav, där de klippta buxbomshäckarna inramade rabatter med polkagrisrandiga jättetulpaner, Carnaval de Nice, och klarblå stjärnhyacint, eller pastellfärgade tulpaner bland blekblå iris, Blue Denim. De gammaldags doftande buskrosorna skjuter grönskande skott i kapp med klängrosorna och rabattrosorna, ett riktigt rosarium – men till dess blommor och dofter får vi återkomma senare i sommar.
Mycket fanns att titta på - och att lyssna till Marinas sakkunniga och roliga presentation av sitt rike, Prinsens trädgård, var en fin upplevelse. För egen del kan jag bara konstatera att Waldemarsudde kräver återbesök flera gånger per sommar- en trädgård som ständigt bjuder på nya upplevelser!
/Stina Bäckström, foto: Birgitta Lindencrona


uppdaterad 150517

HORNBORGA-FÄRDEN 11-12 april 2015

Med Per Lu som trygg och säker bussförare och -ägare for en grupp vänföreningsvänner på weekend-färd västerut med Skaratrakten som mål. Resenärerna var en blandad skara från Riksmusei Vänner och Bergianska Trädgårdens Vänner. Alla med gemensamt intresse – tranorna vid Hornborgasjön!
Arrangör och initiativtagare till helgutflykten var Henrik Atmer, Riksmusei Vänner. Redan i bussen fick alla en välkomponerad översikt över Hornborgasjöns flora och fauna, sammansatt av Henriks hustru, Barbro. Resan tog sin tid – många mil att avverka – men fylldes av landskapets skira vårgrönska och en härlig matsäckslunch, även den ut- och medförd av Henrik & Barbro!
Vi landade vid Hornborgasjöns östra strand, vid Ytterberg, varifrån vi hade en härlig fyra kilometers vandring norrut längs sjön i sol och värme med vårblom- och fågelskådning. Väl framme vid ”Naturum” äntrade alla bussen igen för färd mot nästa mål: tranorna vid ”Trandansen”! Och visst fick vi se tranor – enligt dagens uppgift 14 900! Här och var sågs även simfågel, flockar av kajor, sång- och knölsvanar, många grågäss och andra gäss. Kvällssolen dalade och vår färd gick nu mot Skövde och övernattningshotellet. Efter incheckning överraskade vi en krog i närheten som lyckades trolla fram ett långbord och en härlig middagsmeny. Tidig morgonfrukost och återfärd mot ”Trandansen”! På nytt – tranor och tranor vart vi såg! En sensation var en liten grupp spetsbergsgäss med sina tydliga tvärband över ryggen som vilade sig i morgonsolen.
Mätta av alla synintryck påbörjade vi återfärden efter ett uppehåll i det nyinvigda och mycket välplanerade ”Naturum”. Här finns all önskad information, plus ett inglasat utsiktstorn med cirkulärsikt – skönt när vindarna ylar!
I Hornborgasjöns närhet ligger Varnhems kyrka och klosterruin – kyrkan med anor från 1000-tal och med klostertradition från 1200-talet fram till Gustav Vasas reduktion då klostret drogs in. Kyrkan står magnifik, levande kvar med Magnus Ladulås gravplats i kyrkgången. Vi stannade – besökte kyrkan och vandrade i klosterruinen. I intilliggande café fick vi en välgörande matstund före vår återfärd mot Stockholm.


/Ulla Tandberg 


uppdaterad 150226

Växthuskväll på Plantagen Frescati

Den 18 februari samlades många medlemmar för att lyssna på Johan Orre, sedan drygt ett år butikschef på Plantagen Frescati. Han talade något om sin utbildning till hortonom, sin bakgrund vid Brunnsvikens trädgård och om sina framtidsplaner. Han visade sig vara en både underhållande och pedagogisk berättare och gav bl.a. råd om skötsel av snittblommor: blommor med hårda stjälkar, som rosor, ska sättas i varmt vatten, medan tulpaner och andra med mjuka stjälkar ska placeras i kallt. Att det, som man ofta hört, inte ska vara så mycket vatten i tulpanvasen sa han var ett missförstånd.

Vidare berättade Johan om lökar och knölar bland vårblommorna. Att snödroppen är en lökväxt visste nog de flesta, men att den anspråkslösa lilla blomman hör till samma familj som ståtliga amaryllis var kanske en överraskning. Många hade nog trott att iris också är en lökväxt, men irisens underjordiska del är en knöl. Som bevis skar han itu en irisknöl – inga lökfjäll där inte.

Efter att Johan hade visat hur man binder en maffig bukett med tulpaner i glada färger tillsammans med videkvistar och blåbärsris, fick vi gå runt och botanisera i butiken. En generös rabatt på hela sortimentet resulterade i att många av oss gick hem med kassar fyllda med allt från blommande mimosaträd till knoppande pärlhyacinter.

/Ingrid Haugen 


uppdaterad 150223

Annikas trädgårdsdagbok 2015

I denna trädgårdsdagbok - min första - tänker jag berätta om lyckade och misslyckade försök med olika frösådder, och kanske om en eller annan trädgårdserfarenhet av annat slag....

Läs hela Annikas dagbok på frögruppens hemsida


uppdaterad 150203

BTV arrangerar medlemsresa runt Vättern,
13-16 augusti 2015

Efter den lyckade turen till Gotland har vi påbörjat planeringen av nästa resa, denna gång till det vackra landskapet runt sjön Vättern. Vi åker från Stockholm med en bekväm buss, som vi behåller under hela resan. Varje dag besöker vi några trädgårdar, både allmänna och privata, och stannar också vid vackra naturområden och kulturminnen på vägen. 

Kostnadsuppskattning är 4000-4500 kr/resande. Då ingår bussresan, tre övernattningar i dubbelrum med frukost, samt inträde till trädgårdar och guider. Tillägg för enkelrum. Medlem i föreningen kan, förutom sig själv, anmäla en vän/partner/make att resa med. Kostnadsuppskattningen är preliminär och bygger på ca samma antal resenärer som till Gotland.  

För att kunna fortsätta detaljplanera vill vi gärna ha preliminära, icke bindande intresseanmälningar snarast, men senast den 1 mars 2015, helst genom e-mail till resan@bergianskavanner.se.
Föredrar du telefon så ring Frank 08-612 63 13 eller Jaro 08-792 00 47.  


uppdaterad 150123

Nu öppnar dörrarna till Medelhavsvärmen i Edvard Andersons växthus

Lördagen den 24 januari slår Edvard Andersons växthus upp portarna efter att ha varit stängt för renovering sedan oktober. Med en ny entré står växthuset redo att ta emot vinterfrusna besökare som drömmer om Medelhavet.
Lär mer på Bergianskas hemsida

 


2014

Rapporter från olika programpunkter  


2013

Rapporter från olika programpunkter  
Fototävling 2013- Året i EA 


2012 

Rapporter från olika programpunkter
Fototävling 2012 - Djurliv


2011

Rapporter från olika programpunkter under året.

Fototävling2011 - Vykort


2010

Rapporter från de olika  programpunkter under året - inkluderar båda fototävlingar Vinter i Bergianska
och Trädgård och vatten


2009

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävling 2009 - Människor i Bergianska


 

2008

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävlingen - Vår i Bergianska

Fototävlingen - Höst i Bergianska


2007

Rapporter från olika programpunkter under året