TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om föreningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frögruppen  
  Lökgruppen  
  Recensioner  
  Fototävlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

Album och rapporter för året 2016

På den här sidan samlar vi raporter från olika aktiviteter och programpunkter samt länkar till sidor med äldre rapporter från vår verksamhet. 

 

uppdaterad 161127

JUL I VÄXTHUSET 25 november-11 december 

I fjol flyttade julutställningen till Edvard Andersons växthus och det fungerade fint. Så blev det också i år, med möjlighet att uppleva en exotisk julstämning i vintermörkret. Julens kryddor, frukter och nötter presenteras tillsammans med sina respektive värdväxter på specialutställningen, som är öppen även under vardagarna. Visningar för allmänheten söndagar och tisdagar kl. 13.
Visning för våra medlemmar måndagen den 28 november kl.17.00. Anmälan till Annika Olsson, annika@comhem.se eller tel. 073-683 42 64.
Medlemmarna går in gratis med medlemskort.
Plats: Bergianska trädgården, Edvard Andersons växthus.

 

Julblommor i Plantagen


foto: Margaretha
Dufvenmark

De medlemmar som hittat vägen till Plantagen och Växthuskvällen den 24 november fick höra Johan Orre berätta om julens blommor, om deras ursprung och om den effektiva uppodlingen i dag - med klockan inställd på full blom den 24 december! Sen fick vi också veta vad man kan göra med sina julblommor efter julen: sköta om, och få dem att överleva - eller slänga? Skillnaden mellan mormors julkaktus (rundade blad) och den häftigt blommande, förädlade novemberkaktusen (kloliknande blad); snittulpanerna som tagit över den lilla, söta jultulpanen i sin kruka med silverpapper (men som stod sig bara någon dag), och mycket annat intressant hörde till föreläsningen, som kulminerade i att Johan satte ihop en stilig julplantering - där vi i publiken fick välja växterna: runt den lilla tallen trängs en vit miniatyrcyklamen, vaktel med röda bär, en mosslummer och som utfyllnad lite "plättar i luften" (slideranka).
Avslutningen på kvällen mycket uppskattad: 15 % rabatt på alla inköp!
/Stina Bäckström

 

uppdaterad 161009

Welwitschian i repris 

 

Den 4 oktober fick en fullsatt sal medlemmar höra den fantastiska berättelsen om welwitschian, då Bergianskas föreståndare Catarina Rydin gav sin efterfrågade föreläsning i repris från i våras. Kan vi föreställa oss växtvärlden för 150 miljoner år sedan? 250 miljoner år sedan? Knappast. Men fossiler ger visst besked - och om man som Catarina grips av en obändig längtan att rikta sin forskning så långt tillbaka i tiden som möjligt, så öppnar sig nya sammanhang! Det är här welwitschian, som växer i Namibiens allra som torraste öknar, kommer in i bilden.
Vi fick se foton på exemplar, som kanske är 1000 år gamla - innan vi i samlad tropp, under nymånen, tågade iväg till Edvard Andersons växthus för att betrakta Bergianskas alldeles egna exemplar av welwitschian. Missa inte den nästa gång du besöker EA!
/ Stina Bäckström

 

uppdaterad 160911

 

Ännu en lyckad höstfest 4/9

 

Bergianska trädgården ordnar varje år en populär höstfest då trädgården visar upp resultatet av sommarens möda. Köksväxterna dignar av tomater, bönor och pumpor, osannolikt stora kålhuvuden sticker fram under grönskan och i salladslandet kan man bekanta sig med alla tänkbara salladssorter. Det ordnas visningar, försäljning och rådgivning. Stockholmstraktens trädgårdssällskap presenterar sig – och så även vi! 


Foto: Annika Olsson

Solen sken när vännerna samlades tidigt på morgonen för att resa den nya ”paviljongen”, som vi är mycket nöjda med! Under taket kunde vi duka fram boxar med äppelmust, kakor och pajer, syltburkar och böcker till boklotteriet! När klockan slog elva var vi färdiga att ta emot de anstormande besökarna, som ivrigt köpte tulpanlökar och lotter. Under dagen såldes också alla goda bakverk, som så många av våra medlemmar bidragit med. 


Foto: Eva Valenta

 

Tack vare ett vackert och lockande vinstbord för vårt snabblotteri gick lotterna bra åt. Som vinster kunde vi rada fram trädgårdsmästare Kaili Maides underbara grönsakskorgar med produkter från trädgården; kassar med prunkande höstblommor och perenner, en donation från Plantagen; lunch-presentkorten från Gamla Orangeriet – och sist men inte minst: En tavla med avbildade astrakanäpplen, gåva av konstnärinnan Margaretha Bååth. 

 

Ett stort och varmt tack till alla som bidrog med vinster, och till alla som hela dagen troget sålde kakor och lotter! Tack vare er kan vi till trädgården överlämna en vinst på ca 10 000 kr, för inköp av lökar och andra växter att pryda Bergianska trädgården med – till vår och alla andras glädje!

/Stina Bäckström

 

 uppdaterad 160911 

 

Nyttiga färger i våra grönsaker


Foto: Eva Rönnblom

 

- Duka upp ett regnbågsfat, lydde uppmaningen från Gunvor Larsson och Kaili Maide, när ett tjugotal vänner den 8 september samlades i ett hörn av köksträdgården för att lära sig mera om färgerna i våra grönsaker.

 

– Tänk på att vissa nyttiga ämnen, t.ex. det röda lykopenet i tomaten är fettlösligt (svåra fläckar att få bort) och att vi därför ska ha olja med på vår salladstallrik. Medan blåbärens hälsobringande ämnen är vattenlösliga (lätta fläckar)! Att vi får i oss viktiga vitaminer och antioxidanter genom att äta grönsaker är kanske ingen nyhet, men det var mycket inspirerande att få en inblick i varför vitaminer och spårämnen i naturen är så mycket hälsosammare för kroppen än pillerburkens innehåll

 

- Och, som Kaili poängterade, färger i maten är aptitretande! Hur trist är inte en tallrik vit pasta jämfört med en färggrann sallad!
Vi fick tipset att gå in på www.livsmedelsverket.se där man hittar väldigt bra information om vad olika grönsaker innehåller, att ingalunda alla E-nummer är farliga – t.ex E 162 är rödbetsrött!

 

/Stina Bäckström

 

uppdaterad 160830

WALDERÖS TRÄDGÅRD juni2016
Under två tillfällen i juni hade vår förening förmånen att besöka Walderös trädgård i Kungsängen. Tack Torsten och Runa att vi fick sitta och njuta av er trädgård i lugn och ro.

 

<

uppdaterad 160618

Recensioner 2016

Det har kommit många nya trägårdsböcker i år.
Vad sägs om följande titlar:
Odla ekologiskt
Lev som en bonde
Genvägar till en vacker trädgård ,
Så frön från exotiska frukter, etc.

Den sistnämnda boken som är skriven av Eva Rönnblom gav mig mycket glädje och denna fina resultat - en vacker sötpotatisplanta :

 

 

Läs alla våra recensioner här

 

 uppdaterad 1605 31

Föreningens årsmöte 30 maj 2016


Ett femtiotal medlemmar deltog i föreningens årsmöte vid Naturens hus i Bergianska trädgården. Vädergudarna var med oss – solen och värmen kom lämpligen till kvällen. Man avhandlade de sedvanliga punkterna vid årsmöte – val av ordförande, fastställande av verksamhetsberättelsen, ansvarsfrihet för styrelsen, val av nya styrelsen, revisorer och valberedningen. Inga förändringar i styrelsens sammansättning.

Mötet beslöt att anslå 50000 till trädgården och 50000 till EA och beslöt också att höja medlemsavgiften till 200 kronor ( från 175) för enskilt medlem och 300 kronor (250) för par med samma adress.

Bergianska trädgårdens nya föreståndare, Catarina Rydin, deltog i mötet och kunde svara på några frågor rörande den planerade ombyggnaden av järnvägsövergången (inget nytt) och arbetet med det nya området för Gotland/Öland (arbete pågår). Katarina tackade också för samarbetet med vänföreningen, som är mycket uppskattat.

Efter mötet kunde medlemmarna besöka tornet och föreningen bjöd på picknick i det gröna.

/Eva Valenta


Foto: Eva Valenta

 

 uppdaterad 1605 31

Trädgårdsvandring på Waldemarsudde


Foto: Ingrid Haugen

Det börjar bli tradition att Marina Rydberg, chefsträdgårdsmästare på Waldemarsudde, visar slottets park just när naturen står i sitt skiraste flor. Den 17 maj hade ett tjugotal medlemmar nöjet att lyssna på Marinas kunniga och mångsidiga berättelser om uddens historia, om prinsen själv, om konsten i parken men framför allt naturligtvis om växterna där, från späda, ljuva ängsbräsman till bastanta ’Prins Eugens ek’ med drygt nio meters omkrets, Djurgårdens största med en uppskattad ålder på 400 år.

/Ingrid Haugen

 

uppdaterad 160514

 

Växthuskväll den 11 maj  

Vilken trädgårdsväxt är så gott som den enda som verkligen trivs i den uppländska styva leran? Svar på frågan gav hortonom Johan Orre på Plantagen Frescati: pionen!  


Foto: Ingrid Haugen

 

Onsdagen den 11 maj var det dags för växthuskväll igen. Ute i kvällssolens sista strålar berättade han om olika sorters jordar och svarade på publikens frågor. Ska man lätta upp en lerjord rekommenderade han barkmull, som till skillnad från torvmull är tillräckligt grov för att inte ”ätas upp” av leran. Han talade sig också varm för U-jord och E-plantor om man vill lyckas riktigt bra med sina odlingar.
Johan planterade under tiden en stor kruka med hängpelargon, blodgräs, lejongap och andra växter som tillsammans blev en vacker symfoni. Rabatt gavs på alla inköp så jag passade på att skaffa en ny spaljé till vår kaprifol.
/Ingrid Haugen

 

 uppdaterat 160410

ODLAT UNDER ANTIKEN var ämnet för vår rundvandring i Edvard Andersons växthus den 18 april, under ledning av Karin Martinsson, chef för EA och synnerligen kompetent guide.

 


Foto: Margareta Dufvenmark

Karin har som sakkunnig medverkat vid tillkomsten av två spännande trädgårdsböcker - båda är 2000 år gamla!
Genom KSLA:s försorg har vi nämligen fått svenska översättningar av skrifterna Cato: Om jordbruket och Varro: Samtal om lantbruket, samlade i en volym, samt Columella: 12 böcker om lantbruk.
Nu fick vi följa Karin under en vandring genom medelhavsväxthuset och lära känna  antikens viktigaste odlingsväxter oliv, vinranka, fikon och dadelpalm. Men också det mytomspunna lagerträdet, vars bladkrans hyllade segraren i krig och idrottstävlingar; kaprisbusken med sina blomknoppar och granatäppelträdet, där den förnämsta sorten kom från Kartago. Att myrten redan i antiken förknippades med kärlek och bröllop, men att seden nådde oss först på 1700-talet; att den dystra cypressen förknippades med dödsriket...
Tyvärr rymdes inte alla intresserade medlemmar med på visningen. Vi hoppas på en repris i höst.


/Stina Bäckström

 

uppdaterat 120410

 VAD ÄR DET FÖR ETT TRÄD?  Trädvandringn den 6 april 2016


Foto: Margareta Dufvenmark

Regnet upphörde visserligen, men vinden var hård denna aprileftermiddag då 24 tappra medlemmar följde biolog Pia Östensson i spåren, upp och ner för berg och backar, för att spana in knoppande träd i Bergianska trädgården. Att känna igen träd innan löven spricker ut är inte alltid så lätt, men nu vet vi hur man skiljer en gråal (ovanlig) från en klibbal (vanlig), att aspen inte har han- och honblommor på samma träd och att blodhassel har vackra, rödskiftande hängen. Samt mycket annat.

Pia, som till vardags jobbar med pollenanalyser, var en underhållande och kunnig ciceron. Föreningen ser fram emot att bli inbjudna till Pias arbetsplats, pollenlaboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet!

 

/Stina Backström  

 

 uppdaterat 160404

VÄXT FRÅN JORDENS FORNTID  

Vad är det som har bara två blad och kan bli 1000 år gammal? 


foto: Julia Borg

De första 25 medlemmar som anmälde sig till Catarina Rydins presentation av Welwitschia mirabilis fick rum när vi samlades i Institutionsbyggnaden den 30 mars för att höra Bergianska trädgårdens nya föreståndare berätta om sin älsklingsväxt. Det blev en spännande resa, som via Namibiens öknar förde oss tillbaka till dinosauriernas tid - en tid som inte lämnat många spår i dagens växtvärld. Men det finns några överlevare - och det är dessa relikter som Catarina brinner för. Att jämföra detaljer från fossiler undangömda i bergsavlagringar med motsvarande detaljer hos den märkliga welwitschian får en forskares hjärta att slå. När man lyssnar till Catarina råder det ingen tvekan om att hon är forskare i själ och hjärta!

Publiken fann ämnet fängslande. Sedan tågade vi i gåsmarsch över till Edvar Andersons växthus, där Catarina demonstrerade ett riktigt, levande exemplar av växten med dess två blad, som visserligen ser ut som många fler, eftersom bladen delar sig i flikar - och så småningom trasas sönder och blir bruna och förtorkade.
För alla dem som finns på väntelistan kan jag meddela, att vi får en repris av Catarinas föredrag i höst! Närmare information följer i Höstbladet.

/Stina Bäckström 
 

 

uppdaterat 160322

 Krukväxternas dag
firades med besked söndagen den 20 mars i Edvard Andersons växthus!


Foto: Margareta Dufvenmark

Ca 50 personer flockades runt Eva Rönnblom från Bergianska Trädgårdens Vänner när hon berättade om alla spännande krukväxter vi kan åstadkomma i våra hem bara genom att peta ner frön eller kärnor från exotiska frukter i jorden. Eller varför inte rötter och knölar såsom ingefära eller sötpotatis?

Eva hade dukat upp ett urval spännande frukter och därintill krukor med plantor, som hon drivit upp från frön. Kaffeplantan stod naturligtvis i en kaffekopp och bredvid kakaoplantan låg en chokladplatta. Publiken fick provsmaka många olika slags frukter, spotta ut fröna och ta dem med sig hem! Kön blev lång och frågorna många.

Evas nyutkomna bok i ämnet "Så frön från exotiska frukter" hade strykande åtgång ,  många fick en personlig dedikation av Eva. Boken finns att köpa i Edvard Andersons växthus (se BTVs recension) .
Evas föredrag följdes upp av en rundvandring i växthuset tillsammans med botanisten Karin Martinsson, som pekade ut de träd och buskar vi just hade hört Eva berätta om – och nu var de inte mera små plantor i en kruka!
/Stina Bäckström


uppdaterat 160309

PELARGONEN – BLOMMAN MED TUSEN ANSIKTEN


Foto: Margareta Dufvenmark

Om pelargonernas tusen ansikten berättade Anita Österlund från Pelargonsällskapet för ca 35 intresserade medlemmar, som hade samlats i Naturens Hus den 8 mars. Med sig hade Anita flera krukor med demonstrations-exemplar, som sedan lottades ut bland deltagarna, samt faktaböcker i ämnet.

Det blev både kulturhistoria, odlingstips och frågestund, medan de mest fantastiska pelargonbilder passerade revy på vita duken. Och ett sus gick genom salen när vi fick se bilder på Anitas trädgård, där alla tänkbara pelargoner trängdes längs väggar och i rabatter - ja t.o.m. i komposten!

I pausen flockades åhörarna på verandan, där Anita hade dukat fram sticklingar till försäljning, vilket mycket uppskattades av deltagarna. Strykande åtgång hade också det läckra fikabrödet, som fick beröm av gästerna! Allt hembakat av flitiga medlemmar, som också stod för kaffeserveringen.

/Stina Bäckström 

 

uppdaterat 160211

Trevlig träff med jourhavande biolog.
Riksmuseet 10 februari.

- Kon har fyra magar för att den äter gräs. Men i vilken mage ligger kalven?
Det finns många frågor en jourhavande biolog får svara på, fick vi veta under en underhållande kväll på Riksmuseet, där Bergianska Trädgårdens Vänner tillsammans med Riksmusei Vänner lyssnade på Didrik Vanhoenacker.

5000 mejl och 2000 telefonsamtal per år håller Didrik fullt sysselsatt, när han inte packar upp burkar med vägglöss eller tejpade kackerlackor, i form av brev på posten.
Allmänhetens frågor är av de mest skilda slag. Vanligast är frågor av typen ”vilken art denna nattfjäril; larv; blomma; svamp” – men också frågor som ”Vem äter på mig, mina saker, mitt hus, min trädgård…” är återkommande.

En speciell grupp frågvisa personer finns inom journalistkåren, där redaktören vill kolla upp fakta – eller få till stånd en artikel när nyhetstorkan drabbar: - Blir det en getingsommar i år? Hur ser det ut på mördarsnigelfronten? Myggor? Ormar? Fästingar?

Svaren på frågorna hittar Didrik faktiskt främst i böcker, men nätet och Wikipedia är till stor nytta, liksom också kollegerna på Naturhistoriska museet. Sen kan man alltid vända sig till nördarna på Facebook: gruppen ”stritsmart” har stenkoll på alla stritar och ”spindelnätet” fixar svaren på spindelfrågor (som kan vara ganska knepiga).
Handlar frågan om majvivor behöver Didrik inte söka i böckerna, vivorna var nämligen ämnet för hans doktorsavhandling.

/Stina Bäckström

 

 Uppdaterad 160211

Hemma hos Margaretha

Under två kvällar i januari fick medlemmar möjlighet att besöka Margaretha Bååth, där vi under några timmar hörde Margaretha berätta om sin botaniska konst. Utbildad i botaniskt måleri på Royal Kew  Gardens i London återger Margaretha med de tunnaste av penslar och relativt torr akvarellfärg blommor och blad, knotiga grenar, slingrande rötter – men också trollsländor och nyckelpigor.

 Margarethas passion för naturen är stor och förarbetet inför avbildandet av en vitsippa eller en slingrande luktärt är grundligt. Växtens alla stadier studerar hon noga, liksom också floror och botaniska uppslagsverk, innan hon slår sig ner på sin sommarveranda, där det naturliga ljuset får fram rätt färgnyanser. Målningarna är hänförande vackra.  – Men det går inte att offra den botaniska noggrannheten av estetiska skäl, berättade Margaretha för gruppen, medan vi stod samlade framför staffli, penslar och färger. Det är tidskrävande och kräver precision – men oftast hamnar jag i ett ”flow”-liknande tillstånd, ett totalt engagemang kopplat till glädje och skaparkraft. Tid och rum försvinner…

Fascinerade fick vi höra om komposition, om växter som vissnar, om hur många nyanser blått det finns i blåsippans kronblad… Speciellt beundrade vi en knotig kvist från ett gammalt äppelträd, en astrakan. – Det tog en månad att måla kvisten, berättade Margaretha. Först målar jag alla blommor och när de blommat ut målar jag knopparna, sedan bladen och till sist själva kvisten, då finns inga blad eller blommor mera kvar.

Vi fick gå runt i Margarethas vackra hem, där maken Jan berättade om konstverken på väggarna, och så avslutades den lyckade kvällen med gott kaffe och bulle.

Tyvärr rymdes inte alla som hade önskat komma med på de två visningarna, och väntelistan blev lång. Men vi hoppas att få återkomma till Margarethas måleri i framtiden, i något sammanhang. Om ni går in på hennes hemsida www.botanart.se  kan ni se flera fina målningar.

/Stina Bäckström 
 

 

2015

Rapporter från olika programpunkter  

 

2014

Rapporter från olika programpunkter  

 

2013

Rapporter från olika programpunkter  
Fototävling 2013- Året i EA 


2012 

Rapporter från olika programpunkter
Fototävling 2012 - Djurliv

 

2011

Rapporter från olika programpunkter under året.

Fototävling2011 - Vykort


2010

Rapporter från de olika  programpunkter under året - inkluderar båda fototävlingar Vinter i Bergianska
och Trädgård och vatten


2009

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävling 2009 - Människor i Bergianska


 

2008

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävlingen - Vår i Bergianska

Fototävlingen - Höst i Bergianska


2007

Rapporter från olika programpunkter under året