TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om freningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frgruppen  
  Lkgruppen  
  Recensioner  
  Fototvlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

 Uppdaterat 071210

Julutställningen i Bergianska trädgården

Det var i år precis som det ska vara när man öppnar dörren till julutställningen i gamla Orangeriet.
En härligt kryddig juldoft slår emot besökaren!!
Redan utanför kunde man beundra utställarnas uppfinningsrikedom att med de traditionella julattributen formera dekorationer och smakfulla entré-krukor.
Väl inne i Orangeriet vandrar man runt – sniffar och lär sig pedagogiskt om alla julens kryddor, symboler, blommor och andra tillbehör. Det är en storartad färgrikedom, parad med smakfull exponering som länge lever kvar i minnet. En av Vänföreningens medlemmar hade glädjen att få visa sin vackert broderade blomduk. Carl von Linné var heller inte bortglömd! Hans frukostbord stod uppdukat till allas beskådande mot en vacker linnétapet.( se bilderna )
Traditionellt i år, liksom föregående år, bemannande frivilliga vänner entrékassan under alla sex dagarna som utställningen var öppen för allmänheten.
Nytt i år, däremot, var att föreningens vänner kunde se utställningen utan kostnad – Vänföreningen betalar entrén. Drygt 300 vänner passade på att utnyttja denna förmån!

 Uppdaterad 071211

Det kom ett brev...

Hej,
när man nu sitter här och skall betala medlemsavgiften kommer naturligtvis funderingar kring om man får ut något som motsvarar inbetalt belopp.
Jag tror nog att det här är den bästa medlemsavgiften och det beror i huvudsak på två saker.

Amanda, vårt barnbarn 4,5 år, som sedan ett par år är en livlig besökare av Anderssons Västhus. Några av bifogade bilder kan bekräfta detta.Den andra orsaken är "Frögruppens lista" som för vår del gav utomordentligt vackra pelargoner och dekorativ krasse (även här med bild).I vår blir det kanske lite trädbeskärning. Ett deltagande i fototävlingen, ja varför inte.
Hälsningar
Jan och Birgitta, Åkersberga

 


 

Uppdaterat 071024

En vandring bland Linnéväxter

Henni Wanntorp berättade mycket inspirerande för trettiotal vänner om Linné och om fascinerande personer bakom hans växtnamn. Vill du se fler bilder  klicka på bilden nedan och sedan på ’Bildspel’.
 

 Uppdaterad 071013

Svamputflykt i Ursviksskogen

Äntligen blev den av - svamputflykten. Vår guide var Peter Nilsson, en kunnig svampkännare från Naturhistoriska museet. På den planerade dagen i september fanns ingen svamp alls i stockholmstrakten, så vårt utflykt fick uppskjutas en månad. Trots frostgrader natten innan var vi 6 vänner som ställde upp och  tillsammans hittade vi tjugotal arter t o m två fina Karl Johan svampar. Här är några bilder  från dagen (klicka på bilden nedan och sedan på ’Bildspel’ ).
 

Uppdaterad 070912

Höstfest i trädgården 9 september 2007 

Vänföreningen hade traditionsenligt marknadsstånd med provsmakning, nybakat, nymustat, lotteri och andra upplevelser. Många vänner ställde upp och hjälpte till. Vi hade över 60 böcker att lotta ut, 115 påsar med tulpanlökar från löktrappan, två fantastiska korgar med frukt och grönsaker. Vi bjöd också på grönsaksspett och bullar med must. Trots det tråkiga vädret fanns det alltid besökare kring vårt bord. Överskottet från försäljningen kommer att skänkas till nästa års löktrappa. Vill du se bilder från festen, klicka på bilden nedan och sedan på ’Bildspel’
 

Uppdaterad 070625

Vänföreningens resa till Tallin 15-18 juni 2007 

På kvällen den 15 juni avreste ett 30-tal av Vänföreningens medlemmar till den sedan länge planerade resan för att besöka Tallinns Botaniska trädgård. Som svensk guide på resan hade vi glädjen att se Pär Lindström, en av Sveriges främste Baltikum-kännare, författare till ett flertal böcker om bl a Estland. På båten gavs efter middagen en historisk överblick av Estlands historia från 1200-talet till dagens Estland, kompletterat med bildspel och Pärs kunskaper som tycktes outtömliga.

På lördagsmorgonen inväntade en buss med chaufför vid färjan som tog oss på (nåja, vi gick en hel del också, i Gamla stan får ingen buss köra!) en rundresa som tog förmiddagen i anspråk. Efter en typisk estnisk mustig lunch på en utomhusrestaurang for vi så med bussen till ett Garden Center där vi kunde inhandla en del rariteter innan vi fortsatte till slottet Kadriorg och det näraliggande konstmuseet KUMU med estnisk konst. Efter att ha installerat oss på hotell Schnelli åt vi middag på en restaurang med rätter ur det gamla estniska bondköket. Så kom då söndagen med resans huvudpunkt – besöket på Tallinns Botanic Garden, där vi guidades av "leading botanist" Urmas Laansoo, en levande uppslagsbok! Trädgården är på 123 hektar mark, fylld av träd och växter och Urmas som vistats där i 23 år tycktes kunna allt om allting; mer än 4500 arter bestående av arboretum, rosenträdgård, annualer, perenner, lökväxter, liljor, ljungväxter – you name it…. Det tog oss hela förmiddagen att gå över det mesta av vad Urmas ville visa oss och efter en cateringlunch i Palmhuset besåg vi de tropiska växthusen, mycket lämpligt valt eftersom det då regnade ganska bra. En härlig upplevelse under ledning av en mycket speciell man! Som minne av vårt besök överlämnade Ulla Tandberg ett äppelträd (Åkerö) som skulle planteras i trädgården såsom varande ett vänskapsträd från Bergianska trädgårdens Vänner samt en bokgåva. Urmas har i mail (som kom dagen efter vår hemfärd) berättat och sänt bilder som visar att trädet är planterat.

En minnesvärd resa – synd bara att endast ca 30 av våra 1900 medlemmar fick uppleva den!

Nils-Erik Svensson (En utförlig reserapport kommer i Höstbladet – här ges bara ett snapshot av vad vi fick uppleva).

 

Uppdaterad 070617

Årsmöte 11/6 2007

Ett femtiotal vänner samlades i det vackra vädret på italienska terrasen för 2007 års årsmöte. Ulla Tandberg valdes till mötets ordförande och tog oss snabbt igenom alla punkter på agendan. Räkneskaperna gicks igenom, den gamla styrelsen tackades av, den nya styrelsen valdes etc.  Efter årsmötet gick vi till paviljongen och lyssnade till "Pendula Bergiorum" för att senare återvända till Italienska terrasen för att inmundiga den fina picknicken som den gamla styrelsen hade förberett. Vill du se bilder från kvällen klicka på bilden och sedan på 'Bildspel'.
 

Uppdaterad 070523

Fågelspaning Tisdagen 22/5

Häger och ulliga svanungar

På tisdag den 22 maj träffades ett stort antal vänner och följde med Lars-Gunnar Reinhammar på en fågelspaning genom trädgården. Efter en ganska fin vårdag blåste vinden upp mot kvällen och fåglarna satt nog och huttrade i sina gömslen. Vi fick se några småfåglar, men kvällen räddades av en svanfamilj med nyckläckta ungar och en häger som poserade för oss. Tyvärr missade vi många av fåglarna som annars brukar finnas i trädgården som rörsångare, sånglärka mm.


Uppdaterad 070326

Trädbeskärning Lördagen 24/3

Annika Langsten visade och förklarade konsten att beskära äppelträd. 

I Bergianska trädgårdens genbank för fruktträd sker årligen beskärning av experter. I år fick Vänföreningens medlemmar följa beskärningen, lyssna till hur man resonerar, hur man tänker, hur man går tillväga. Annika Langsten, som är trädgårdens erfarna och kunniga trädbeskärare, visade oss under 2½ tim. Hon fick också svara på många frågor från deltagarna.

Trädbeskärning alla

Foto: Eva Valenta