TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om föreningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frögruppen  
  Lökgruppen  
  Recensioner  
  Victoria 2017  
  Fototävlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

Nya böcker på Nordiska Trädgårdar 2010

Även i år finns det många nya spännande trädgårdsböcker att välja bland. Nedan kan du se en förteckning av alla årets böcker - vi publicerar recensionerna allteftersom de är klara.  Vi vill gärna ha läsarnas synpunkter på våra recensioner - du kan gärna skriva till oss vad du tycker om recensionerna eller om vår hemsida till  

/Eva Valenta


Innehålsförteckning
  • Första trädgårdshjälpen
  • Grönsaksodling
  • Blomstrande idéer
  • Dahlior
  • Engelska trädgårdar
  • Livet i Solen
  • Trädgårdsdesign i praktiken
  • Trädgårdsterapi
  • Fågelsång


Första trädgårdshjälpen
Susanna Hultin och Gunnel Carlson (Semic)
Undrar du också om du måste kalka och gödsla i rabatterna, hur du blir av med mördarsniglar, om du kan ha höns i din trädgård, eller vilka växter som trivs mot husväggen? Susanna Hultin svarar tålmodigt på 126 trädgårdsfrågor, allt från förökning, beskärning till sjukdomar och skadedjur.
Tillsammans med Gunnel Karlssons trevliga trädgårdsbetraktelser och Görgens Perssons illustrativa bilder blir den lilla boken ett trevligt tillskott i din bokhylla.
/Eva Valenta
till innehållsförteckningen


Grönsaksodling
Lena Israelsson (Bonnier Fakta)
Lena Israelsson är en kunnig grönsaksodlare och i boken ger hon råd till nybörjare som vill börja odla grönsaker – det spelar ingen roll hur stor täppa man äger. Första delen handlar om odlingsteknik - planering, förberedelse av rabatter, gödsling, kompostering och övriga allmänna råd kring grönsaksodling.
Andra delen av boken är en utförlig beskrivning och odlingsråd av de olika grönsakssorterna, inklusive ett antal ovanliga sorter såsom cikoria, fänkål, kålrabbi. Boken avslutas med praktisk odlarkalender och en såguide. Många fina och illustrativa bilder kompletterar texten på ett utmärkt sätt. Trots att första delen kan kännas lite tjatigt för en van odlare känns boken fräsch och inspirerande.
/Eva Valenta
till innehållsförteckningen


Blomstrande idéer
Minna Mercke Schmidt (Semic)
När jag satte mig ner för att läsa denna bok flög en massa tankar genom mitt huvud:
- ska jag verkligen recensera en sådan här bok – jag gör ju själv aldrig några sådana här dekorationer eftersom jag har en hustru som är verkligt bra på det? Jag började läsa och fångades raskt av bokens bilder som fick mig att läsa texten också och jag blev verkligen förtjust över vad jag fann!
Minna börjar med att beskriva de redskap hon använder såsom kransstommar, ståltråd och tång. Hon går sedan igenom vad som behövs för att fästa dekorationerna vid någon bakgrund som nålar eller lim och hur man använder dessa redskap bäst, tillika med upphängningsanordningar. Härefter kommer det säsongsanpassade materialet som finns runtom oss allihop men som man oftast bara går förbi. Inte gör Minna det, inte.
När jag ser hennes bilder känner jag en stark lust att pröva på (ropar på hustrun istället!) och förundras över vad man kan (skulle kunna) åstadkomma! Pärlhyacinter i en blå kopp, julros tillsammans med mossbelupna äppelträdskvistar där blomknopparna just börjat spricka upp, snödroppar i en hjärtformad krans, tulpaner och savoykål tillsammans, fågelnäste under en glaskupa – ja, Minna ger otaliga exempel i bild med kompletterande text för årets olika skeden.
En tunn bok med stort innehåll. Lämplig för den kreative blomälskaren
/Nils-Erik Svensson
till innehållsförteckningen


Dahlior
Elisabeth Svalin Gunnarsson (Natur & Kultur)
Dahlian hittades första gången hos aztekerna på 1500-talet och gavs då ett inhemskt namn. Den spreds sedan från Mexiko till Spanien och därifrån vidare till England. Linnés lärjunge Andreas Dahl (död i Åbo 1789) fick ge den sitt namn. Vid det här laget hade man klart för sig att den muterade lätt och antalet sorter ökade lavinartat - fyllda arter, enkla arter, varianter av olika färger, klara resp. blandade - ja, variationerna verkade oändliga. Många har försökt att i dahlian hitta alternativet till potatisen, dvs. få den erkänd som ätbar och många försöker än idag! Idag finns ca 55 000 namngivna sorter i registret även om en del säkert är en och samma men med två olika namn. Det bildas dahliasällskap och trädgårdstidningar skriver artiklar och knölar säljs som aldrig förr.
Elisabeth Svalin Gunnarsson tar efter denna historiebakgrund upp hur man hanterar dahlieknölar genom årets olika växlingar, förökning via frön eller sticklingar eller via delning, som väl får anses som den vanligaste formen för att skaffa sig nya dahliebuskar.
Dahlian är inte befriad från skadedjur eller sjukdomar och ett uttömmande kapitel behandlar detta. Boken slutar med ett recept på hur dahlian kan användas i maten, rostade eller i sallad. Själv föredrar jag nog att njuta av färgprakten så länge de står i trädgården eller plockas in i vas för att ge färgglädje inomhus.
Boken är trevligt skriven, informationsrik såväl när det gäller dahlians historia som hanteringen av växten i allmänhet. Kan rekommenderas.
/Nils-Erik Svensson
till innehållsförteckningen


Engelska trädgårdar
Ann Larås (Natur & Kultur)
Vi är nog alla ganska bekanta med engelska trädgårdar – oavsett om vi åkt dit eller ej – genom TV-program, böcker och tidningsartiklar. Inte minst genom programserien som visar upp NGS, National Gardens Scheme, där vi kan följa hur trädgårdar godkänns efter det att ägaren gjort allt för att den ska passera nålsögat!
I Ann Larås’ bok presenteras 25 trädgårdar i södra och östra England med början i Sissinghurst Castle. Vi får också en fin historisk beskrivning av slottet ifråga som ger möjlighet för läsaren att tänka sig trädgårdens öde genom Englands historia från 1500-talet. De övriga 24 trädgårdarna som Ann Larås valt utgör ett bra val och det kan inte ha varit lätt – England är fyllt av 10 000-tals pärlor.
När jag nu läst boken har jag en känsla av att ha besökt dem alla, träffat ägarna och tänkt mig igenom deras historia. De trädgårdar som designats av någon speciell arkitekt eller konstnär får en annan typ av redovisning, då designerns influenser framhållits. Även Londons parker beskrivs, bland annat Kew Garden och Kensington Gardens. Boken kompletteras av bra foton, bra papper och genom att läsa den har jag kommit ett bra steg närmare en trädgårdsresa till södra England. Naturligtvis finns också en trevlig karta som visar trädgårdarnas belägenhet. Info om färdvägar och öppethållandetider ges också.
En trevlig resehandledning som jag haft glädje av att läsa.
/Nils-Erik Svensson
till innehållsförteckningen


Livet i Solen - Skapa din egen medelhavsträdgård
Peter Englander /Peter Carlsson (Bonnier Fakta)
År 2008 recenserade vi en tidigare bok, skriven av Peter Englander, om samma ämne, nämligen medelhavsträdgårdar. Nu kommer nästa – hur du skapar en egen och därigenom njuter av livet i solen i din egen trädgård, på medelhavsvis! Peters förebild är alltså Medelhavet men dess design kan du skapa här också – njut bara av solen medan den lyser på dig. Naturligtvis vill Peter dra fram vissa speciella förekomster som är typiska för Medelhavet.
Peters första tanke – och kapitel – gäller terrassen och hur den kan göras lockande och ger också några typiska exempel, dels på hur man kan bygga den, dels från verkliga terrasser som han vill framhålla. Därefter kommer pergolan, som beskrivs på liknande sätt och båda kapitlen innehåller dessutom växtförslag, anknutna till terrassens resp. pergolans färger. Inte nog med detta – han ger växterna röster så de kan argumentera för sig gentemot andra val. Vi har väl inte lika lätt att här i Norden mura upp murväggar men det kapitlet vill inte Peter hoppa över – vi tänker oss ju Medelhavet! Något vi är mera vana vid och som växterna uppskattar är upphöjda odlingsbäddar – växternas bästa vän, som sedan övergår till det ultimata – orangeriet. Den som inte kan åstadkomma ett sådant kan ju tänka sig växthuset på samma sätt och då är vi inne på rent Medelhavstänkande.
Med allt detta genomgånget har vi fått en rejäl känsla av sol och värme i vår trädgård och Peter bjuder då på ett knep – all text, skriven på gröna sidor, utgör nämligen berättelser om Peters upplevelser som gör att vi kommer Peter väldigt mycket närmare samtidigt som de kapitelmässigt är inplacerade på rätt ämne. Jag har vid tidigare tillfällen lyssnat till Peter och nu läst två av hans böcker och kan bara säga – en mysig man som skriver trevliga böcker.
/Nils-Erik Svensson
till innehållsförteckningen


Trädgårdsdesign i praktiken
Dan & Ann-Christin Rosenholm (ICA bokförlag)
Paret Rosenholm har skrivit en bok som handlar om att skapa en trädgård som blir både trevlig och lättskött, hur man gör för att hitta genvägarna till en trivselplats för såväl gammal som ung, för nybörjare eller för den erfarne.
De tar dig steg för steg genom arbetet och börjar med att du skall föreställa dig din önsketrädgård och skriva ner din önskelista. Från detta läge kollar du förutsättningarna som finns, dvs. de funktioner som är givna i tomt eller hus och därefter klippa ut papperslappar motsvarande de funktioner du vill ha i trädgård och sedan flytta dem runt på tomtkartan tills allt stämmer så bra som möjligt.
Man får inte glömma bort väderstrecken, växtzon, sol och skugga, berg- eller skogstomt, vindförhållanden resp. jordmån. Sedan kommer sambandet mellan hus och trädgård där målet är att låta trädgården bli en fortsättning av huset via de gångar, fönster, rum och entréer som skapas. Efter detta redovisar författarna de utrymmen man vanligtvis använder mest såsom entré, uteplats, rabatter, barnens del av trädgården för att sluta med rum mellan ute och inne, vatten, möbler, krukor och prydnader. Oftast ger författarna i blåtonade rutor tips och förslag på planlösningar eller växtförslag. Bra bilder kompletterar texterna.
En bok för den som står i begrepp att planlägga sin trädgårdstomt.
/Nils-Erik Svensson
till innehållsförteckningen


Trädgårdsterapi
Patrik Grahn, Åsa Ottosson (Bokförlaget Bonnier Existens)
Terapiträdgården i Alnarp har gjort många människor nyfikna och intresserade på grund av de goda resultat som uppnåtts där. De som kommer dit har i regel varit sjukskrivna 4 år i genomsnitt men efter 12 veckors rehabilitering går de vidare i någon form av aktivering. Den uppbyggda rogivande miljön – trädgården – tillsammans med tidigare känd tillämpning av forskningsrön har visat sig vara en bra kombination. I rehabiliteringen ingår många ingredienser såsom naturvistelse, trädgårdsarbete, psykoterapi, kropps- och bildterapi, hantverk, avslappning, mindfulness med mera. Terapin riktar sig i första hand mot personer med diagnosen utmattningssyndrom som hänger samman med stress.
I boken beskrivs såväl de olika miljöer deltagarna möter som de övriga aktiviteterna som bjuds. Alla deltagarna har redan första dagen fått ange vad de har för förväntningar på rehabiliteringen – ”vad behöver hända för att det ska vara mödan värt att vara 12 veckor i Alnarp”? plus att de fått ange på en skala mellan 1 och 10 var på skalan de befinner sig just nu.
Boken beskriver sedan situationer under de 12 veckorna utifrån vissa aktiviteter som visar hur det gått och resultaten har verkligen kommit. Boken är mycket upplysande och framförallt trädgårdsnyttan framhålls i många avsnitt. Spännande!
(Vänföreningen hade i Höstbladet 2009 en artikel, skriven av Marianne Ivarsson, som handlade om just trädgårdsterapi och där Alnarpsmetoden behandlades)
/Nils-Erik Svensson
till innehållsförteckningen


Fågelsång Fågelsång 150 svenska fåglar och deras läten
text: Jan Pedersen, ljud: Lars Svensson (Max Ström)

I den här boken presenteras 150 svenska fåglar i både bild och ljud! Man bläddrar fram till en fågel, trycker på en knapp och vips så får man höra fågeln direkt. Ingen extra skiva eller spelare behövs, allt finns på plats i en liten finurlig ljudanordning som sitter fast i bokens pärm. För varje fågel finns en liten teckning, en vacker bild samt kort beskrivning som är framförallt inriktat på fåglarnas sång och utseende. De två inledande kapitel - ”Musik med mening” och ”Fåglarnas utseende” – är ett fint komplement till resten av boken. Boken blev snabbt populär i vår familj och vi har lycktas identifiera fler fåglar i vår omgivning. Dessutom har vi redan gett bort två exemplar som presenter som blev väldigt uppskattade.
/Eva Valenta
 

 
till innehållsförteckningen

 Tidigare recensioner:  2009,  2008, 2007 , 2006