TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om föreningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frögruppen  
  Lökgruppen  
  Recensioner  
  Victoria 2017  
  Fototävlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

Album och rapporter för året 2017

På den här sidan samlar vi raporter från olika aktiviteter och programpunkter samt länkar till sidor med äldre rapporter från vår verksamhet. 


 uppdaterad 170320


Hur insekterna väljer rätt växt och växterna väljer rätt insekt 
Mikael Carlssons föredrag 15 mars 

Det var vår i luften när Bergianska Trädgårdens Vänner knatade upp för backen till Naturens Hus för att lyssna på Mikael Carlssons föredrag ”Hur insekterna väljer rätt växt och växterna väljer rätt insekt”. Som alltid började vi med kaffe och kaka för att bli pigga och till fullo kunna tillgodogöra oss föredraget. Kaffebordet dignade av olika sorters hembakade kakor - mjuka som hårda.


Foto: Eva Rönnblom

Salen var fullsatt av kunskapstörstande BTV medlemmar och även flera trädgårdsmästare från Bergianska Trädgården. Mikael är docent i zoomorfologi och forskare vid Stockholms universitet. Föredraget handlade om varför insekter väljer specifika växter som sina värdar och vilka stimuli det är som lockar dem till växten. Det är framför allt dofter men även smaker och färger hos växterna som drar till sig insekterna. Insekterna behöver växterna som föda i form av nektar, pollen och blad. Växterna behöver i sin tur insekterna för att bli pollinerade, få frukter och kunna sprida sig med frö.
Insekter är den absolut största djurgruppen, de är till stor nytta för oss människor. De är nödvändiga som pollinerare och på många håll i världen är de viktiga som mat för människor. Insekter kan även vara skadegörare på många viktiga grödor och kan även sprida smittsamma sjukdomar. Många insekter är specialister, de har mycket specifika värdväxter, larverna dör om de hamnar på fel växt. Andra insekter är generalister, de lägger sina ägg på många olika arter och deras larver kan livnära sig på en mängd olika växter. Insekterna använder sina sinnen, syn och lukt när de söker efter nektar och pollenrika blommor eller saftiga blad. Doften är essentiell, många insekter känner för dem livsviktiga dofter på flera kilometers håll. Drakkallan t.ex. utsöndrar en stark doft av dött djur för att locka till sig skalbaggar som i vanliga fall lever av och lägger ägg i döda djur. På så sätt blir skalbaggen lurad att besöka blomman och blomman blir pollinerad och kan sätta frö. Mikael forskar bland annat på att hitta naturliga avskräckande dofter hos insekter/växter som man kan använda som bekämpning av skadeinsekter. Tobaksplantor t.ex. innehåller nikotin som är giftigt och avskräcker många för växten potentiella skadegörare, likadant med kaffeplantor som innehåller koffein.

Publiken var mycket intresserad och ställde många frågor till Mikael både under och efter föredraget. Mikael blev avtackad med BTV: s fina förkläde.
Eva Innings berättade lite om sitt arbete som volontär och uppmanade andra att bli volontärer och hjälpa till i Victoriahuset och Edvard Andersons växthus.

Sedan var det lotteri, alla besökare fick en lott vid entrén och vinsten var Stora Tulpanboken av Sanna Rosén.
Det blev en lyckad kväll, nöjda gick vi hemåt fullproppade med ny användbar kunskap och gott kaffebröd.

/Eva Rönnblom

 


uppdaterad 170220

Ny medlemsresa på gång!

Nu ska vi ut och åka igen! Vätternresan sommaren 2015 blev väldigt lyckad och många medlemmar har hört av sig med önskningar om nya äventyr.

Årets program bjuder på trädgårdar i Blekinge, där den kända TV-profilen Gunnel Carlsson är vår guide under den första kvällen och hela följande dag. Dag 3 och halva dag 4 tillbringar vi på Öland med besök på bl.a. Solliden och Alvaret. Liksom förra gången blir det både trädgårdar och kulturhistoria.

Tidpunkt: 10-13 augusti, med tidig start torsdag morgon. Vår buss är modern och bekväm, men resenärerna måste bereda sig på många timmar i buss både på nerfärden och uppfärden tillbaka till Stockholm, dit vi anländer sent på söndag kväll. En del promenader får man också räkna med.

Kostnadskalkyl: Vi har preliminärt landat på 5 500 kr/pers. (tillägg för enkelrum 900 kr). Då ingår buss, tre övernattningar med frukost, tre luncher, två middagar, guider i Blekinge och på Öland, inträdesavgifter.
Vi ser gärna att alla deltagare är medlemmar i föreningen, eftersom vi räknar med att resan blir fullbokad.
Hör av er med en icke bindande intresseanmälan senast den 1 mars 2017, helst på e-post: resan@bergianskavanner.se.

Planerna är tills vidare preliminära, närmare information i Sommarbladet.

 

uppdaterad 170209

Arkeobotanik. Tisdagen den 7 februari.


Foto: Ingrid Haugen

Jens Heimdahl som är fil dr. i kvartärgeologi, berättade i ord och bild om sitt arbete i ett fullsatt Naturens Hus. Dessutom bjöds på fika med hembakade läckerheter! Genom att analysera fröer som bevarats i jorden tar arkeobotaniker reda på vad som odlades i vårt land för många hundra år sedan! Man har bl.a. kunnat dokumentera köksväxter såsom kål, ärter och bönor, kryddor som dill, senap och koriander, läkeväxter som opievallmo och hjärtstilla och till och med växter blott ”til lyst” som luktreseda! Detta odlades ofta flera århundraden innan landet kristnades och munkarna kom hit med sina kulturväxter.
Utomordentligt intressant och underhållande!
Jens har lovat att skriva en artikel i vårt medlemsblad. Något att se fram emot!

/Ingrid Haugen

 

uppdaterad 170130

Sommar mitt i vintern!

Kvällen den 25 januari var gråmulen och mörk, men innanför Riksmuseets tunga dörrar lyste solen! Ca 70 bergianska vänner samlades i Lilla hörsalen, tillsammans med medlemmar från Riksmusei Vänner, för att lyssna till Elisabeth Svalin Gunnarssons färgsprakande föredrag om blommor, trädgårdar och excentriska personligheter.

Dahlior är Elisabeths speciella favorit, och medan bilder av dahlior i alla tänkbara färger och former passerade revy på bildskärmen fick vi höra om dahliornas ursprung, ankomst till Europa, förädling och spridning. Sedan begav vi oss på snödroppsexkursion till England, där de mest fanatiska snödroppsälskarna monterar en spegel på skospetsen för att kunna titta in under de vita kjolarna!


Att trädgårdslandet England har mycket att bjuda på visste vi kanske, men åtminstone jag hade aldrig hört talas om Levens trädgårdar i Lake District – eller om den rika Miss Wilmott, som ägde trädgårdar i England, Frankrike och Italien, och hade 105 anställda trädgårdsmästare! 


Uppiggade gick vi ut i januarimörkret – och hoppas på att få träffa Elisabeth igen (hemsida www.kulturtradgarden.se)! 


/Stina Bäckström  

 

2016

Raporter från olika programpunkter

 2015

Rapporter från olika programpunkter  

 

2014

Rapporter från olika programpunkter  

 

2013

Rapporter från olika programpunkter  
Fototävling 2013- Året i EA 


2012 

Rapporter från olika programpunkter
Fototävling 2012 - Djurliv

 

2011

Rapporter från olika programpunkter under året.

Fototävling2011 - Vykort


2010

Rapporter från de olika  programpunkter under året - inkluderar båda fototävlingar Vinter i Bergianska
och Trädgård och vatten


2009

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävling 2009 - Människor i Bergianska


 

2008

Rapporter från de olika programpunkter under året 

Fototävlingen - Vår i Bergianska

Fototävlingen - Höst i Bergianska


2007

Rapporter från olika programpunkter under året