TreeLogo

Bergianska 

  Hem  
  Album och rapporter  
  Om föreningen  
  Bli medlem  
  Medlemsblad  
  Kalendarium  
  Frögruppen  
  Lökgruppen  
  Recensioner  
  Victoria 2017  
  Fototävlingar  
  Stadgar  
  Kontakta oss  
 

Såråd frölistan Bergianska Trädgårdens Vänner 2017

  

Basilika

gillar värme, trivs i kruka. Kan även odlas inne. Så feb - juli. Lätt att ta sticklingar som rotar sig i vatten.

Dill

kan vara knepig. Så senast juni för krondill. Så på olika ställen för att hitta ett ställe som den gillar. Kommer den upp på nåt udda ställe så låt den växa där.

Gräslök

fröna har kort hållbarhet. Så i små tuvor i april - aug men kan även sås på hösten.

Grönkål

så april - slutet juni. Kan även direktsås. Täck gärna med fiberduk för att minska angrepp av diverse skadeinsekter. Kan övervintra ibland och ge en liten skörd nästkommande vår. Skyddas då mot rådjur under vintern. Avstånd 45 - 60 cm.

Gurka

fröna har lång hållbarhet. Så i varm jord, ytligt, lägg fröet horisontellt. Jämn fuktighet. Gärna lite sand runt stjälken som är känslig.

Honungssalvia

fin bi och fjärilsväxt. Kan blomma första året vid tidig sådd. Förkultivera jan - juli. Direktså maj - juli. Klipp gärna ner plantan då den nästan blommat över för en ytterligare blomning i sept.

Jättevallmo

förodla maj - juli, ev direktsådd. Gillas av humlor och bin. Brukar vara svår att bli av med om man nu skulle tröttna på den då den har en djup pålrot där minsta rest ger upphov till en ny planta.

Krasse

förkultivera april eller enklare så ute i maj då den växer snabbt. Aktas för sniglar och rådjur. Lätt att spara frön till nästa år. Blommor och blad är ätliga och förgyller en sallad.

Luktärt

här finns det olika skolor. En del försår inne i djupa krukor efter blötläggning av fröet. Andra menar att det är bättre att direktså ute utan blötläggning. Prova båda? Kan sås ute då jorden rett sig. 10 - 15 cm avstånd.

Mangold

så ej för tidigt då plantan riskerar att gå i blom. Tidigast slutet april. Kan tåla lite skuggigt läge. Plantavstånd 10 - 15 cm. 40 - 50 cm mellan raderna.

Morot

lägsta groningstemp 7 grader. Kom ihåg att gallra om det ska bli fina rötter. Man kan klippa med en sax om man tycker det är svårt att gallra utan att skada de plantor man vill behålla. Man lär kunna äta även blasten. Om man inte vill ge den till kaninen.

Ringblomma

omöjlig att misslyckas med. Frösår sig och återkommer år efter år. Blomman är ätlig. Snygg i en sallad.

Rädisa

sås så snart jorden reder sig fram till mitten aug. Vattna ordentligt för godare resultat. Avstånd 1 - 2 cm, längre mellan raderna.

Rävsvans

direktsådd ute slutet maj rekommenderas då försådda plantor kan vara svåra att handskas med då de blir gängliga.

Rödbeta

så i slutet maj - mitten/slutet juni för att undvika att den går i blom. Även rödbetsblast kan ätas. Det finns rödbetor som bara odlas för blasten skull.

Sallat

så ytligt då groningen gynnas av ljus. Gror sämre då det blivit riktigt varmt. Vattna då sådden med kallt vatten eller så på en svalare plats och flytta plantorna då de kommit igång.

Sallatslök

så i omgångar från det att jorden reder sig till mitten juli. Sås tätt.

Sockerärt

så när jorden reder sig, så i omgångar. 5 - 8 cm djupt. Skydda de små skotten mot hungriga fåglar.

Solros

kan förkultiveras i april men också direktsås i maj. Var ej för tidigt ute då den är känslig för kyla. Tål ej frost. 30 - 40 cm plantavstånd.

Sommarmalva

direktsådd ute rekommenderas. 30 cm mellan plantorna.

Stockros

så mars - april inne eller direkt i maj - juni. 60 cm plantavstånd.

Tagetes

så inne mars - april. Ute mitten maj. Älskas tyvärr av sniglar.

Tomat

sås ca 8 veckor innan utplantering. Blötlägg fröet ett dygn för snabbare groning. Vid varje omplantering sätts plantan djupt i krukan så att rötter kan växa fram längst stjälken. Låt jorden gå upp ända till lägsta bladparet.

Zucchini

förkultivera slutet april eller direktså maj - början juni. Den lilla plantan som älskas av sniglar kan skyddas av en avklippt PETflaska på friland tills den blivit stadigare

Här är  frölistan  för 2017: 

 

 

Frögruppen

Vår målsättning är att erbjuda medlemmarna ett urval av den enorma mängd av intressanta fröer som finns tillgänglig genom svenska och europeiska fröfirmor. Vi vill också uppmuntra det hortikulturella intresset bland medlemmarna. Genom att göra en stor beställning hos några utvalda firmor kan man dela på de höga transport- och postförskottskostnaderna. Allt arbete med urval beställning, packning och utskick sker på frivillig väg.

Frögruppen består av Annika Brickman (ansvarig) och Gertrud Sanberg.