Stina skriver – Vårbladet 2020

Jag undrar om hösten någonsin varit lika lång och lika grå, med 28 soltimmar under november, mot normalt 52! Desto klarare lyste ljuset i Edvard Andersons växthus, med en julutställning som översvämmade inte bara av ljus, utan också av blommande julrosor, cyklamen, amaryllis, fluffig mimosa och knoppande mandelträd! Det var som en uppenbarelse att komma in från mörkret och regnet utanför.

Samtidigt så lärorikt, med möjligheter att läsa, lukta och titta på julens kryddor, frukter och grönsaker. Jag, och många andra volontärer, som turades om att i våra gröna vänförkläden spankulera omkring och bistå med råd och dåd, fick höra mycket beröm av besökarna. Flera poängterade humorn: ”snögubben” i Australienrummet som hade solglasögon på näsan…

Det är alltså en ganska tacksam uppgift att ställa upp som volontär. Man får tack och beröm för något som andra åstadkommit! Och ni förstår vart jag vill komma: Anmäl dig som volontär! Vi behöver bli flera, inte bara under julutställningen och vinterloven, utan också under kommande sommarsäsong, när vi sitter i kassan i Victoriahuset. Uppgiften är verkligen inte krävande och kontakten med besökare från när och fjärran är både rolig och givande. Kontakta Eva Valenta eller mig, se s. 31!

Har ni noterat att medlemsbladet söker en ny redaktör? Ingrid, som i åtta år har skött uppgiften, skulle gärna lämna över stafettpinnen till en efterträdare. Jag vill därför använda min spalt för att lite närmare beskriva redaktörsjobbet, i hopp om att någon ska känna sig lockad!

Redaktörens uppgift är, att inför varje blad samla ihop material, beräkna utrymmet, fundera på bilder och göra en grov skiss för hur bladet kan se ut, samt sköta kontakten till tryckeriet. Anna, vår duktiga ”tekniska redaktör” gör den slutgiltiga layouten. Till sin hjälp har redaktören en redaktion, som funderar på, och föreslår ämnen – och som skriver eller har kontakt med skribenter. Till stor hjälp är också alla de som jobbar i Bergianska trädgården: faktagranskar, bistår med bilder, kommer med idéer, skriver…

Man kan alltså likna redaktören vid spindeln i ett stort och spännande nät! Roligt och lärorikt – säger Ingrid! Och jag vill poängtera att redaktören inte är ensam, bakom sig har hon förutom redaktionen, vänföreningens mångsidiga och kompetenta styrelse.

Vad krävs? Trädgårdsintresse, språksinne, gott omdöme – och tid! Du kanske har ditt yrkesliv bakom dig, men känner att du vill jobba med någonting, som känns givande och roligt? Lärare, bibliotekarie, kommunikatör, journalist… Bakgrunden är inte det viktigaste!

Ring mig (08-612 63 13) eller Ingrid (0733-84 10 40) så får du höra mera!

Med detta blad följer ditt medlemskort för år 2020, om du har betalat din medlemsavgift. I annat fall får du en liten påminnelse i form av ett inbetalningskort. Nya medlemmar har redan fått sina medlemskort.

Jag hoppas verkligen att ni alla vill fortsätta att vara medlemmar i Bergianska Trädgårdens Vänner och hoppas att vi ses under det nya året!

Stina Bäckström

stina@bergianskavanner.se

Ordförande i vänföreningen