Recensioner 2023

Trädgårdsboken om JORD

 Bokförlaget Langensköld, 384 sidor

Framför mig har jag en riktig tegelsten, ett praktverk innehållande 370 sidor om jord! Härligt att få ta del av all denna samlade kunskap om jord. Jorden som föder oss alla vare sig vi odlar själva eller bara konsumerar föda, vegetarisk eller animalisk. En eftersatt kunskap kan man tycka, det skrivs många trädgårdsböcker om växter, odlingstrender och inspiration och bra är det, men grunden för allt odlande – jorden, har det inte skrivits så mycket om. Som sagt jord har huvudrollen i denna bok, sex författare som delar med sig av sitt vetande om jord utifrån var och ens profession. Författare är Håkan Wallander professor i markbiologi och miljövetenskap, Elisabeth Svalin Gunnarsson författare med trädgårds – och arkitekturhistoria som specialitet, Anton Sundin trädgårdsmästare med stort intresse och kunskap för och om jord, Alf Nobel lantmästare och jordbrukare, Magnus Nobel agronom och jordbrukare. Först ut är Charlotte Permell, journalist som utgår från sin egen trädgård, som hon beskriver som omöjlig innan hon förstod varför inköpta, påkostade, friska växter förde en tynande tillvaro och inte svarade på hennes omvårdnad. Allt berodde på jorden. En kunnig trädgårdsmästare gav Charlotte rådet att jorden i trädgården måste få minst lika mycket uppmärksamhet som växterna, jorden, växternas skafferi, stöd och fäste där jordens struktur ska ge både stadga och syre åt rötterna.

Vad kommer jord ifrån, vad är jord? Här får du lära dig om jordarter, jordmån, kapillärkraft, pH- värde kretsloppet i jorden, om levande jord i samspel med svampmycel och mikroorganismer och mycket, mycket mer. Informativa foton och illustrationer, jord – och växtlexikon hjälper till att förstå jordens grundläggande betydelse för allt odlande. Boken ger också hanfasta råd hur du kan förbättre den egna trädgårdens jord.

Trädgårdsboken om jord är en god investering för alla som odlar, i stor eller liten skala. Ägna hösten åt att ”plöja igenom” Trädgårdsboken om jord och starta odlingssäsongen 2024 med större kunnande och känsla för jord. ”Allt föds ur myllan”.

Redaktör Anne Langensköld Folke och Ulrika Levén, foto Ulla Skog och Frida Wimar, illustrationer Iann Eklund Tinbäck, formgivare Dick Norberg.

/Eva Rönnblom

Till toppen av sidan


Växternas symbolik

Ulrika Flodin Furås, Votum Media, 220 sidor

Många av oss har som barn legat på mage på gräsmattan och letat efter en lyckobringande fyrklöver eller dragit kronblad efter kronblad av prästkragens blomma – älskar, älskar inte för att se om sista kronbladet blir älskar eller som ung gått ut i midsommarnatten för att plocka sju sorter blommor och lägga under huvudkudden. I dag gör vi det av tradition och på skoj, förr var det på allvar, när vi människor stod maktlösa inför oförklarliga naturfenomen, pandemier, krig, svält och död. Döden var alltid närvarande och sjukdomar som vi inte visste hur de uppstod och som det inte fanns någon bot för. Vi tog växterna till hjälp för att förstå, förutspå och förklara det oförklarliga och för att genom deras magiska krafter skydda oss mot allt ont.

Ett exempel är vårdträd som planterades på gårdsplanen framför huset, kanske en lind, ask eller en hästkastanj. I trädet bodde gårdsfolkets skyddsandar. En skyddsande kallades en vård. Trädet skulle skyddada gårdens folk, hus och djur. Ända in på artonhundratalet kunde man offra mat och dryck till vårdträdet. Fortfarande planteras vårdträd, mest av tradition och för att de är vackra men kanske kan trädet ändå ge skydd och välgång till huset och dess innevånare, bäst att vara på den säkra sidan……

Ulrika Flodin Furås tar oss med genom historien och runt om i världen för att utforska växternas magi och symbolspråk, var har de sitt ursprung och hur skiljer de sig åt i olika kulturer.

Genom historien har människan i alla kulturer använt växter för att skapa myter, besvärjelser och ge växterna ett eget symbolspråk. Olivkvisten är symbol för fred, ljung förebådar död. linden är kärlekens träd, myrten står för kärlek och oskuld osv. Ulrika skriver också om växternas nyttor. Växter är essentiellt för oss människor som föda, byggmaterial, textilier till kläder, värme, läkemedel, de har använts och används för att bota, läka, ge ro, och ta bort ångest, inte så underligt att vi genom tiderna har gett växterna övernaturliga egenskaper.

Uppdelningen i 11 kapitel med över 70 växter gör boken lättöverskådlig, lätt att slå upp i. Växternas symbolik är en fascinerande, rikt illustrerad och lättläst bok, perfekt att läsa uppkrupen i soffan en höstkväll, kanske med en kopp varmt te på kamomill, denna heliga och lugnande växt, som i det antika Egypten fick symbolisera solen….. Också en trevlig bok att ge bort som present.

/Eva Rönnblom
Till toppen av sidan


Blommor, buketter och kransar

Minna Mercke Schmidt, Bokförlaget Semic, 112 sidor

Plockat eller köpt en bukett blommor har väl de flesta av oss gjort. En bukett för att ge bort och göra någon glad, för att pryda middagsbordet eller bara för att glädja sig själv mitt i vardagen. Blommor vilken rikedom – vilka möjligheter, vare sig man har en trädgård eller plockar vilda blommor i naturen. Är det inte säsong så får man köpa blommor eller hålla sig till torkade blommor, grenar, gräs och mossa.

Minna Mercke Schmidt blomsterkreatör, författare och fotograf skriver för alla ”hemmaflorister”, vi som alltid vill ha blommor på bordet och njuter av att arrangera små enkla men också lite mer avancerade blomuppsättningar. Här finns användbara tips för hur man får snittblommorna att stå fina och fräscha länge, hur man binder en spiralbukett, olika sätt att stötta och arrangera blommor i vaser och skålar. Minna visar på olika verktyg och även material som underlättar och gör det lättare att lyckas med ett blomsterarrangemang, som t.ex. bra sekatör, tång, blomsterfakirer, olika bindtråd, vattenfast tejp mm. Två uppslag med tabell med 60 vanliga blommor som passar för snitt, när det är säsong och de blommar i trädgården och/eller när på året de går att köpa i blomsterbutik. Heidi Mikkonen, frilansande guldbelönad florist har fått en egen sida i Minnas bok. Först på listan av Heidis råd till alla ”hemmaflorister” är ”lär dig binda i spiral. Det rådet ska jag följa! Jag vet hur fin en spiralbunden bukett blir men också att det tar tid att lära sig. Men som sagt trägen vinner.

/Eva Rönnblom
Till toppen av sidan