Lökgruppen

Bergianska Trädgårdens Vänners löklista 2024

När Sommarbladet 2024 med denna löklista når er bör våren vara en bra bit på väg. Allt mer blommar och spirar. Man märker också var det ser lite tomt och ensamt ut. Förhoppningsvis kan BTV:s löklista även i år inspirera till fortsatt fägnad och fägring. Det som beställs i vår kan grävas ner höst och visst hör den planteringen till en trädgårdsväns glädjestunder! Flertalet lökar, knölar och rhizomer går även bra att balkongodla i lådor och krukor. De kan också stickas ner på en innegård. En och annan växtvän lär göra detta lite här och där utomgårds i hopp om att det med tiden blir till allmän glädje. Särskilt vårblommande växter brukar ha den förmågan.

Här är BTV löklista 2024 med bilder och BTV Beställningssedel

För att få beställa från oss måste man vara medlem i föreningen och ha betalat avgiften för 2024.

Beställning och inbetalning på BTV:s plusgiro 206 01-1 eller till Swish nummer 123 232 85 85 skall vara oss tillhanda senast den 7 juni.

Beställningssedeln sänds till
Gertrud Nerpin
Karlsborgsvägen 61
195 33 Märsta
eller via e-post till lok@bergianskavanner.se.

 

Lökutdelningen kommer att ske vid personalingången till Edvard Andersons växthus
– söndagen 22/9 kl. 13-15 och
– måndagen 23/9 kl. 17-19.


Vad gör Lökgruppen?

Som medlem i Bergianska Trädgårdens Vänner har du varje år möjlighet att beställa lökar för blomning följande år. Våra löklistor har ett varierat och spännande innehåll. De innehåller sådant som är billigare och enklare att odla men även en del som är mer påkostat och exklusivt. Allt är emellertid prisvärt, vilket är möjligt eftersom urval, inköp, packning etc. sköts av ideella krafter. Eventuellt överskott används för att främja verksamheter i Bergianska trädgården och Edvard Andersons växthus.

Vi vill betona att inköp från oss är en medlemsförmån. Man måste alltså vara medlem i Bergianska Trädgårdens Vänner och ha betalat medlemsavgiften för nuvarande år för att kunna beställa från årets lista. Hör gärna av dig om det är någon lök som du söker efter så kanske vi kan ta med den på nästa års lista.

Vänliga hälsningar från Lökgruppen

Annika B., Annika O., Birgitta, Gertrud och Monica
mail:  lok@bergianskavanner.se

Här finns länkar till löklistor från tidigare år ifall du vill se några av dina tidigare inköp hos oss:

 

Lökgruppens vedermödor

I år (2021) har jag haft möjlighet att följa lökgruppens idoga arbete och förundras över den gedigna arbetsinsats som krävs för att du som medlem ska kunna beställa ovanliga och prisvärda lökar.

Lökpackning,. Foto: Eva Valenta

Arbetet börjar redan under hösten/vintern med att välja ut de lökar som kommer att erbjudas i löklistan. I år (hösten 2021) har arbetet försvårats av att den tidigare leverantören hade ändrad inriktning. Till slut hittade man äntligen en ny leverantör i Holland som bedömdes uppfylla alla våra villkor: pålitlig med ett exklusivt och omfattande sortiment.

När väl löklistan nått medlemmarna och beställningarna kommer in, börjar det stora arbetet med att registrera alla beställningar, kontrollera betalningar och till slut räkna ihop hur mycket av varje löksort, som ska beställas. Det är ca 120 beställningar som ska sammanställas och en stor noggrannhet krävs för att allt ska bli rätt.

Och så kommer hösten då lökarna börjar anlända. Det är alltid en spänd förväntan – kommer alla lökarna och i rätt mängd? Kommer de i tid? Kommer de till rätt plats?  I år hade man tur och de flesta paket kom direkt till EA – det var flera 20 kilos paket att ta hand om. Det har tidigare hänt att det blir det fel och paket levereras till närliggande butik och när man kommer för att hämta, har paketet vandrat med postens försorg vidare och behöver spåras över hela Stockholm.

Sedan väntar idogt arbete att fördela alla lökar i småpåsar i lämpliga mängder, 15 Crocus minius, 10 Tulipa Hilde, 5 Narcissus etc. Det krävs ganska stort utrymme för att det ska fungera och personalen i EA brukar låna ut ett av sina arbetsväxthus. Och så kommer dagen för utlämning, som innebär kärt möte med alla beställare.
Hoppas att alla blev nöjda med sina lökar i år och kommer att ha glädje av dem kommande vår.

Vi tackar Gertrud, Birgitta, Annika och Annika för allt arbete ni lägger ner.

/Eva Valenta