Byggplaner i Bergianska trädgården stoppade

Fredagen den 19 mars skrev Kungl. Vetenskapsakademien (KVA) på sin hemsida:
”Några lägenheter för studenter eller gästforskare blir det inte på den platsen, säger Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K. Hansson.” (https://www.kva.se/sv/nyheter/inga-studentbostader-i-omradet-vid-bergianska).

SvT:s lokalnyheter visade samma dag ett inslag om stoppade byggplaner med en intervju av Dennis Wedin som är Svenska Bostäders ordförande samt Bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm.  Han sa: ”nu skrotar vi det här” och ”värt att stoppa planerna nu”. Dennis Wedin tyckte dock att planerna var ”hedervärda”.
Styrelseledamoten i Bergianska Trädgårdens Vänner Mats Robertsson kommenterade beslutet: ”Det är glädjande att Svenska Bostäder och Vetenskapsakademien stoppar byggplanerna men samtidigt är det skrämmande att en så dålig och okänslig idé överhuvudtaget drivits”. (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/inga-studentbostader-vid-bergianska-planerna-stoppas).

Vi tackar alla de över 12 200 som med sina namnunderskrifter protesterade mot byggplanerna,  ett kraftfullt stöd som bör ha medverkat till att de ansvariga nu dragit tillbaka byggplanerna.

Bergianska trädgården och dess framtida drift och skötsel är dessvärre osäker. KVA har

 • med förslaget om byggplaner visat att man vill ”göra pengar” av sin andel i Bergianska trädgården,
 • sagt upp samarbetsavtalet med Stockholms Universitet som man hittills delat driftsansvar med.
Foto: Kerstin Bergh

Det är angeläget att få fram ett stabilt ägande och ett uthålligt driftsansvar för Bergianska trädgården i samklang med bröderna Bergius testamente. Initiativ inom detta område skulle föreningen gärna se, exempelvis från Staten, Region Stockholm och/eller Stockholms stad. Göteborgs botaniska trädgårds omfattande regionala stöd är ett förebildligt exempel som tydligt visar vad ett uthålligt lokalt engagemang kan åstadkomma.

/Styrelsen för Bergianska Trädgårdens Vänner

6 svar på “Byggplaner i Bergianska trädgården stoppade”

 1. Jag gläder mig åt att byggplanerna stoppats och hoppas innerligt att Bergianska Trädgårdens framtid blir ljus! MVH Katarina Meyer

 2. Tråkigt med KVA:s inställning till Bergianska. De blir kanske befrias från engagemanget om de inte är intresserade av att vårda och utveckla trädgården. Bra förslag om breddat ansvar!

 3. Tack för ett rättvist beslut, men hur kunde det ens komma på tal? Bergianskas våtmark idag en fröjd för en både öga och öra. Vi måste fortsätta skydda lokaler i vårt närområde som denna!

 4. Skrämmande att förslaget över huvud taget kom upp och helt i strid mot både donators testamente, riksintresset och möjligheterna att Stockholms stad kan få en botanisk park som alla större Europeiska städer har och som både drar både turister och allmänhet inom landet. Med andra ord en tillgång som som inte nog kan överskattas. Forskningen inom Bergianska har stor betydelse för kunskap om miljö och biologisk mångfald, vilket Kungliga Vetenskapsakademin borde insett och stödja det gemensamma målet att både rädda det som finns och och bevara kunskaperna sedan lång tid tillbaka. Varför är inte Bergianska redan ett världsarv?

 5. Hej!
  Vet någon vad som nu ska byggas mellan motorvägen och järnvägsrälsen bredvid Bergianska?
  Mvh

  Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *