Minnesord över Stina Bäckström

Stina Bäckström, Bergianska Trädgårdens Vänners avhållna ordförande, är död. Hon avled vid 78 års ålder stilla i hemmet den 30 april 2021 efter en tids sjukdom. Trots denna kämpade hon med glöd och ihärdighet för Bergianska trädgårdens överlevnad som botanisk trädgård och lustgård för alla besökare. Saknaden efter Stina är enorm bland alla som har haft förmånen att få lära känna henne.

Stina och hennes livskamrat Frank flyttade från Helsingfors till Stockholm och Ekhagen 2006. I bostaden fann de nyinflyttade en lapp, ”Bor man här går man med i Bergianska Trädgårdens Vänner”.  Det gjorde de och fann sig vara grannar med en ren oas till botanisk trädgård. Efter ett yrkesliv som journalist på främst finlandssvenska Yle Vega, blickade Stina lite extra mot vänföreningens medlemstidning. Från 2008 bidrog hon med artiklar i varje nummer. 2013 valdes hon till ordförande i vänföreningen.  Sedan dess har Stina varit föreningens mycket uppskattade ordförande. Hennes initiativkraft, humor och öppna, varma och omtänksamma väsen gjorde henne snabbt till en nyckelperson inte bara i vänföreningen utan öppnade många dörrar in i Stockholmslivet.  

Stinas professionella specialitet var historiska och kulturhistoriska program som renässansen i Florens, Helsingfors i litteraturen och trädgårdskonstens historia. Hennes erfarenheter, kunskaper och skrivkonst var en stor tillgång för föreningen.

Stinas sista kamp gällde inte bara cancern utan också Bergianska trädgårdens överlevnad som botanisk trädgård och ljuvlig tillgång för allmänheten. För sin sista ”Stina skriver” i Sommarbladet använde hon mer kraft än hon egentligen hade. När den kom ut var hon död. Stinas ord och vilja lever vidare i oss. Tack Stina för allt vad du gett och för den du var – vi saknar dig oerhört.

Som Stina skrev är vänföreningen viktigare än någonsin för att skapa opinion och stöd för Bergianska trädgården och dess framtid, en framtid som dessvärre fortfarande är problematisk. Något mer om detta i separat artikel.  Ju fler medlemmar vi har, desto starkare hörs vår röst, och vi behöver bli fler – även till styrelsen! Hjälp oss i medlemsvärvningen!

Styrelsen för Bergianska trädgårdens vänförening genom
Birgitta Lindencrona och Mats Robertsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *