Blomsterprakt mitt i vintern!
När Peter Litfors, trädgårdsmästare som arbetat med växtforskning på SU, drog i gång sin föreläsning med bilder av prunkande flox var det som om vi hade känt doften svepa in i salen i Naturens Hus! – Tänk på, säger Peter, hur den blå floxen blir blåare på kvällen! Och så fortsatte presentationen av denna variationsrika och tacksamma trädgårdsväxt, som bör finnas i varje trädgård! Hemmahörande i Nordamerika, där den med sitt ytliga rotsystem trivs längs bäckar och i skogsgläntor, behöver floxen rikligt med fukt. Blir det för torrt angrips flox av mjöldagg. Svärmare och fjärilar trivs i blomsterhavet.
Följde så en presentation av trädgårdsaurikel (primula) och även några andra tacksamma och lättodlade aurikler. Peter driver upp plantor från frö och väljer ut de plantor med bäst egenskaper för att odla vidare. Plantorna är fullt härdiga, de står i krukor utomhus under vintern och jorden fryser till is utan att rötterna skadas. Skaffa er frön i stället för dyra plantor! Och vilken variationsrikedom också här – vi fick se bilder från RHS i England, där man verkligen kan frossa i former och färger.
Sist på programmet presenterade Peter sina dagliljor, han har nämligen skapat en lång rad hybrider av de mest skiftande former och färger. Vi fick en grundkurs i hur det går till, från pollinering till frösådd och första blomman, men också hur man delar stora bestånd.
Peters föreläsning var intressant och medryckande, publiken ställde frågor och antecknade Peters boktips. Kvällen i det hemtrevliga huset, med kaffedoft och goda kakor, blev väldigt lyckad!
Stina Bäckström