Eva Rönnblom, frilansande trädgårdsjournalist, författare och tecknare, samt mångårig skribent för tidskriften Allt om Trädgård, berättade under 2 x 1 timmar mycket kunnigt och engagerat om möjligheterna att föröka växtmaterial. Evas hängivna växt- och trädgårdsintresse vaknade tidigt vid ett besök i Bergianska trädgårdens Victoria-växthus och sedan dess har hon med stor nyfikenhet och experimentlusta lyckats med att vegetativt föröka en mångfald av växter.
I all enkelhet handlar det om att t.ex. ta toppsticklingar, bladsticklingar, rotsticklingar eller sidolökar beroende av växtslag. Dock krävs en hel del kunskap om hur sticklingarna skall tas och ibland bra verktyg och hjälpmedel för ett lyckat resultat. Ett tips Eva gav är att använda snapsglas, vinglas, m.fl. glas samt provrör och provrörsställ för att få plats med många sticklingar, något som samtidigt kan se trevligt ut på en fönsterbänk. Tålamod kan dock behövas för vissa växter, buxbomsticklingar som sätts på plats direkt i jord tar 4 – 8 år innan t.ex. en rejäl häck erhållits. Bladsticklingar av saintpaulia ger resultat betydligt fortare.
Deltagarna inspirerades verkligen till att testa själva och därigenom också kunna byta intressant och mer ovanligt växtmaterial. Själv lever Eva som hon lär med ständigt hundratals sticklingar på gång som fyller alla upptänkliga platser i hennes hem och växthus, något hennes vackra bilder vittnade om. Hon bjöd också åhörarna på ett gratislotteri där pristagarna fick intressanta sticklingar att odla vidare.
Eva har skrivit många växt- och trädgårdsböcker, t.ex. ”Citrus i kruka” som fortfarande finns i bokhandeln medan andra titlar, t.ex. ”Trädgårdstider – Vår sommar höst och vinter” får sökas antikvariskt eller på bibliotek.
/Mats Robertsson