Konstvisningarna på Spökslottet våren 2024

Schefflerska Palatset eller Spökslottet, som det gemenligen kallas, inhyser – förutom administrativ verksamhet – både Stockholms universitets stora samling av äldre konst och Agnes Hellners unika samling av Orrefors glas. Universitetet är den ena av Bergianska trädgårdens huvudmän. Kungl. Vetetenskapsakademien, KVA, som var mottagare av bröderna Bergius testamente, är den andra. Givetvis finns det ett naturligt samband mellan universitet och trädgården, och den närheten innefattar även dess vänförening.

Stockholms universitet har stora konstsamlingar, såväl inomhus som runtom på campus. Under åren har vänföreningen kunnat arrangera ett antal konstvisningar båda ute och inne – och tro mig – en guidad visning ger besökarna inte bara nya insikter utan andra ögon som plötsligt förmår upptäcka mer och mer av det man tidigare inte ens såg.

Enligt många samstämmiga röster var de senaste visningarna av konsten på Spökslottet den 30 januari inte bara informativa, fina och roliga upplevelser utan just precis sådana ögonöppnare. Våra båda guider, Camilla och Cecilia, känner sina domäner utan och innan och kan förmedla såväl kunskap som fascination till åskådarna.

På grund av söktrycket blev det till slut tre dagvisningar den 30 januari och två kvällsvisningar den 20 februari.

Når vädret blivit angenämare planerar vi även en visning av konsten såväl inom- som utomhus på nya Campus Albano. Här handlar det inte bara om nutiden. ’Future Island’ är ett konstprojekt som är avsett att växa fram dag för dag och utveckla sig tillsammans med tiden.

/Birgitta Lindencrona