Trädvandring i Humlan

23 maj kl. 18.00

Efter regn kom solen, som denna kväll bestrålade hästkastanjernas överdådigt blommande kronor högt ovanför våra huvuden, då vi trädintresserade vänner under Eva Innings ledning vandrade runt i Humlegården. Inte mindre än 30 träd hann vi med på två timmar, med intressanta samtal där Eva drog paralleller till Bergianska trädgården. Att det växer över 700 träd i Humlegården var för mig en överraskning, och att några lindar i allén kanske härstammar från drottning Kristinas tid väcker vördnad. Humlegården firar detta år sitt 400-års jubileum. Året till ära finns nu en liten plantering med växter från 1600-talet.

Eftersom träden saknar skyltar – något som vi är bortskämda med i Bergianska – så var det nödvändigt att Eva pekade ut för oss de olika träden: mammutträd och atlasceder, platan och tysk lönn, svart valnöt och hemlock m.fl. Vi fick var sin lista på de träd vi passerade och kunde göra anteckningar.

Hästkastanjen, Aesculus hippocastanum, som inte är någon kastanj till frånskillnad från den äkta kastanjen Castania sativa som växer framför Edvard Andersons växthus, lär ha fått sitt namn i det ottomanska riket, där den giftiga kastanjen krossades och gavs åt hästar som botemedel mot kolik, visste Eva berätta.

Fascinerande var de blekgula kastanjebladen längs stammen på några av de gamla kastanjerna. Fenomenet heter chimär (ett ord som vi använder i bemärkelsen synvilla, inbillning), men som i botaniken betyder en växt, där två olika vävnader växt samman!

Till trädvandringen hade vi fått över 60 anmälningar, och för dem som inte rymdes med har Eva lovat återkomma i höst. Men då hoppas jag att de som anmäler sig, men får förhinder, meddelar oss, så att någon på väntelistan kan få en plats!

/Stina Bäckström