Bilder och berättelser om blommor

Värmen dröjer sig kvar den här hösten 2023. Nu ikväll (9 november) när vi medlemmar i Bergianska Trädgårdens Vänner träffas i Naturens Hus visar termometern på 9 plusgrader, kvällen känns ljum. Styrelsen för BTV är först på plats, alla hjälps åt att ställa ut stolar, duka och brygga kaffe. Kvällens bagare är Birgitta, Gertrud och Eva R. Kvällens föredrag är Bilder och berättelser om blommor, skönhet som tröst i höstmörkret, Gunnar Kaj berättar om det allra förgängligaste av hantverk i väntan på vår och ny grönska. Många färgrika bildexempel från blommiga uppdrag och utställningar i trädgårdar, på slott och museer runtom i landet och ute i världen. Tankar om nödvändigheten av att odla och omge sig med blommor både inom- och utomhus. Och förstås en del om de 14 åren som kreatör för Nobelbankettens blommor.

Efter föredraget tar vi en kort paus och det blir rusning till ”kalasbordet” efter mer kaffe och hembakat. Efter uppehållet är det dags för Gunnar att binda en bukett av höstens sista blommor. Eva R har plockat med dahlia, frilandsfuchsia, oktoberaster, chokladnäva, och snittgrönt som bergenia – och lavendelblad plus torra vinterståndare från sin trädgård. Gunnar har tagit med torkade fröställningar av vallmo och andra torkade växter.

Vinnaren av den fina buketten. Foto: Eva Valenta

Vi är alla så imponerade av Gunnars skicklighet att snabbt och utan tvekan få till en stor, vacker och luftig blandbukett av fräscha blommor, livligt snittgrönt och vissnade fröställningar och torkade blommor i umbra, sienna, sepia och brunt. Gunnar ”spiralbinder” buketten, publiken tittar uppmärksamt – det här vill vi kunna tillämpa. Det tar 20 år att lära sig säger Gunnar med ett leende…..

Den vackra buketten lottas ut och en nöjd BTV medlem får gå hem i den milda höstkvällen med ett inspirerande föredrag i huvudet och en professionellt bunden höstbukett under armen.

/Eva Rönnblom