Föredrag “Vilda växter som delikatesser“ den 20 februari 2019

Foto: Mats Robertsson

Kemiingenjören och hängivna smakinnovatören Lena Engelmark Embertsén gav en synnerligen inspirerande presentation av vilka spännande rena nordiska smaker som kan tas fram från den svenska naturen.

Tillsammans med sin man Ola Engelmark skapar hon högkvalitativa ekologiska produkter av vilda och ibland odlade växter från den egna gården Högtorps dryga 70 hektar mark i Sörmland. Produkterna används idag som smakförhöjare av kocklandslag och stjärnkockar och de exporteras också till Finland, Frankrike, Tyskland, England, Italien med flera länder.

Den entusiastiska åhörarskaran fick också möjlighet att både smaka och köpa:

  • ”svenska oliver”, omogna plommon från kartgallring av Victoria-plommonträd som sedan fermenterats och picklats i en balanserad ättikslag (vann guld i öppna SM i Mathantverk 2018). Passar bra till ost och chark
  • inlagda maskrosknoppar eller rönnbär som kapris
  • ramslök, salta, syrliga och peppriga frökapslar av vild ramslök. ”En fantastisk och användbar käftsmäll i det nordiska köket”
  • kvannesirap, ”säregen aromatisk doft”. Används till glass och pannkakor
  • granskottsolja, rapsolja smaksatt med gran. Passar nordiska råvaror som viltkött, rökt fisk, smakrik ost, bär och svamp
  • syltade granskott, passar till mycket ur det nordiska köket
Foto: Eva Valenta

Lena menade också att vilda växter ofta kan innehålla mer varierande och nyttiga näringsämnen än odlade växter. Hon var slutligen noggrann med att påpeka vikten av att plocka växtdelar etiskt och hållbart, att aldrig skatta mer än 10 % av ett (mer ovanligt) bestånd per år samt att inte missbruka allemansrätten.

Lenas litteraturtips:

Vildvuxet – mat och huskurer från naturen av Lisen Sundgren, Nadia Nörbom
Naturens läckerheter av Inger Ingmansson (antikvariskt eller bibliotek)
Kan man äta sånt ? Av Inger Ingmansson
Nya svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund
Vilda växter som mat och medicin av Stefan Källman (antikvariskt eller bibliotek)

För den intresserade hänvisas också till Högtorps hemsida: https://hogtorp.se/ .

/Mats Robertsson